KLUTE (1971,SAD) - 8/10


 

Prvog od dva Oscara (iz ukupno 7 nominacija u razmaku od 17 godina između 1970. i 1987.) slavna američka glumica Jane Fonda osvojila je za ulogu njujorške prostitutke koja privatnom detektivu pomaže rasvjetliti slučaj nestale osobe. "Klute" iz današnje perspektive djeluje kao tipični američki trilerski izdanak sedamdesetih godina kada je realizam već odavno zamijenio pomalo bajkovite prikaze iz desetljeća ili više ranije. Ovaj se film ujedno i smatra prvim dijelom neformalne "trilogije paranoje" Alana J. Pakule koja je nastavljena s "The Parallax View" iz 1974, a zaključena njegovim najpoznatijim filmom, "Svim predsjednikovim ljudima" 1976. godine.

Jane Fonda je tako Bree Daniels, skupa njujorška prostituka koja radi kao freelancerica i nema ona svodnika što je za tadašnji New York rijetkost. Nada se ona da će se probiti kao glumica iako nam je jasno da je i za nju to već samozavaravanje pošto je već prošla tridesetu i svjesna je da su joj šanse male. Fondina Bree je cinična osoba, inteligentna žena koja je već otupjela od svog stila života i osoba je to koja ne osjeća apsolutno ništa. Ono čime se bavi odrađuje profesionalno, a u razgovoru s psihijatrom otkriva da osjeća neku vrstu ponosa kad shvati da je zadovoljila klijenta i ispunila sve njegove maštarije. No, jasno nam je da neki njezini klijenti imaju prilično perverzne i bolesne maštarije. Sve se to, jasno, dodatno plaća, a čini se da je jedan od Breeinih klijenata bio obiteljski čovjek iz Pennsylvanije Tom Gruneman, činovnik u kemijskoj industriji u gradiću u kojem živi.

On je nestao, a jedini trag koji je policija pronašla je "prljavo" pismo poslano Bree iz Grunemanovog ureda. Nakon što u pola godine policija po običaju ne učini ništa, direktor iz Grunemanove tvrtke angažirat će njihovog zajedničkog prijatelja i lokalnog detektiva Johna Klutea (Donald Sutherland) kako bi istražio nestanak. Naravno da će Klutea istraga vrlo brzo dovesti do Bree koja će u početku odbiti suradnju s detektivom, no ubrzo će postati njegov vodič kroz njujorški polusvijet prostitucije, svodništva, kriminala. Iako će do kraja priča postati relativno predvidiva, ono što "Klute" i dalje iznad prosjeka su sjajne i uvjerljive glumačke izvedbe, posebno Fonde, ali i Sutherland je tu u sasvim korektnoj formi.

IMDB LINK 

Primjedbe