L'INVITATION (1973,ŠVI) - 7/10


 

Ugurala se ova neobična humorna drama među pet naslova nominiranih za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, no zlatni kipić ipak je otišao jednom drugom filmu na francuskom jeziku, Truffautovom "Nuit Americaine". Osim nominacije za Oscara, scenarist i režiser Claude Goretta osvojio je za "L'invitation" i nagradu žirija u Cannesu, a čudna je to, pomalo metaforička više drama, nego komedija o sredovječnom tipu koji će se iznenada obogatiti.

Remy (Michel Robin) je prilično asocijalni, neugledni radnik u uredu koji i dalje živi s mamom. No, nakon što ona iznenada umre, Remy će postati bogat. Prodat će kuću u centru grada i kupit će potom vilu i veliko imanje na selu. Nakon što neko vrijeme nitko od kolega s posla neće čuti za njega, svima će jednog dana stići pozivnice kojima ih Remy poziva na zabavu u njegovoj novoj kući. Iako praktički nitko od njih nije nešto dobar s Remyjem, djelomično i iz znatiželje svi oni će prihvatiti poziv. Jednom kad dođu na selo i kada se počne točiti alkohol, kočnice među svima njima počet će se otpuštati i sve ono što nikada jedni drugima nikada nisu rekli u uredu, sada će početi izlaziti na površinu.

Ne mogu reći da me "L'invitation" posebno impresionirao, možda zato što je to dosta hermetičan, zatvoren film koji bih tek rubno opisao kao komediju. Više mi je to djelovalo kao nekakva apsurdistička drama, prepuna neke skrivene simbolike, bizarnih situacija, čudnih likova. Tako će se na domjenku naći i misteriozni batler kojeg je Remy angažirao i njegova prisutnost cijeloj toj zabavi daje još dodatnu dozu čudnosti. Čudni su i ne samo likovi, već i odnosi među većinom njih, a čudan je i njihov odnos prema Remyu kojeg su do jučer gledali nekako patronizirajuće, kao bezveznjaka od 50 godina koji i dalje živi s mamom, no kada postane bogat i to će se promijeniti. Čudan film kojeg bi si svatko mogao protumačiti na svoj način.

IMDB LINK 

Primjedbe