MRS HARRIS GOES TO PARIS (2022,GBR) - 7/10


 

Britanske glumice Lesley Manville ponajviše se sjećamo po ulogama u filmovima Mike Leigha. Gotovo da nema Leighovog filma u kojem Manville nije glumila, a jedinu nominaciju za Oscara imala je za sporednu ulogu u "Fantomskoj niti" Paula Thomasa Andersona. Ova već gotovo pa veteranka (1956. godište) briljira i u ovoj šarmantnoj, nostalgičnoj pa i pomalo bajkovitoj romantičnoj komediji koja duhom i stilom podsjeća na slične filmove starog Hollywooda pedesetih. Britanac Anthony Fabian već je treći režiser koji je na film prebacio roman Paula Gallica iz 1958. godine o engleskoj spremačici koja se zaputila u Pariz po ekskluzivnu haljinu Christiana Diora.

I "Mrs Harris Goes to Paris" je zaista film koji šarmom i stilom gotovo pa vraća u zlatno vrijeme Hollywooda, u vrijeme kada su se snimali filmovi u kojima je sve bilo moguće pa tako i da jedna skromna, naivna, prostodušna, dobrodušna ženica engleske niže klase u pedesetima promijeni poslovanje čuvenog francuskog modnog brenda, kao što je recimo ovdje slučaj. No, i prije nego što se to dogodi, shvaćamo da je gđa Ada Harris sanjarka i optimistica koja u ljudima vidi samo ono dobro i želi svima ugoditi. Manville je sjajna kao žena koja zarađuje spremajući kuće bogatijih stanovnika Londona i ne zamara se ona iako je svjesna što je svi gledaju nekako s visoka.

Oko nje kao da se širi neka toplina i dobrota kao da zrači iz nje iako je život nije mazio i već 13 godina ne zna sudbinu muža koji je nestao u II svjetskom ratu. Spremajući kuću jedne dokone bogatašice, zapazit će Ada spektakularnu Diorovu haljinu i poželjet će i sama jednu takvu. I prije nego što se nadala, želja će joj se ispuniti i zaputit će se u Pariz nakon što se ispostavi da joj je muž poginuo kao britanski vojnik i da joj pripada zaostala penzija. Uz dobitak na kladionici, skupit će se dovoljno za Pariz i kupnju Diorove haljine, a kada jednom stigne u francusku prijestolnicu, pretvorit će se "Mrs. Harris Goes to Paris" u jednu od onih tipičnih bajki.

Iako je jasno da ona ni izgledom, ni ponašanjem, ni stilom ne pripada društvu onih koji se okupljaju u Diorovim dvorima na ekskluzivnim modnim revijama i aukcijama za jedinstvne haljine, upast će Ada ondje na užas mnogih, posebno šefice modne kuće Claudine Colbert (Isabelle Huppert u ulozi nešto drukčije zlice). Adina jednostavnost, iskrenost, toplina, dobrota i prostodušnost osvojit će praktički sve pa i udovca markiza de Chassagnea (Lambert Wilson). Životi gotovo svih promijenit će se nakon susreta s Adom iako je lako za pretpostaviti da je u početku svi gledaju nekako s visoka. Iako ovo baš i nije bio tip filmova kakve inače preferiram i iako je to očekivano sladunjavo i zašećereno, bio je "Mrs Harris Goes to Parris" simpatična i nostalgična bajka koja je i produkcijski izvedena na najvišoj razini.

IMDB LINK 

Primjedbe