NEIDENTIFICAT (2020,RUM) - 8/10


 

Florin (Bogdan Farcas) je policijski inspektor na rubu. Jasno nam je to od uvodne scene u kojoj on preklinje i moli nadređenog da mu prepusti slučaj istrage paleža dva hotela prilikom čega su poginule dvije osobe. Kamera je stalno na tom neobrijanom, znojnom, nervoznom i očajnom policajcu koji je očito do grla u dugovima, a da se naslutiti i da mu je privatni život u rasulu. Podsjeća on pomalo na lik Nicolasa Cagea u Herzogovom "Bad Liutenant: Port of Call New Orleans" i djeluje on kao da je stvarno dobar u svom poslu, no opasno je zastranio. Do kraja ćemo shvatiti da je Florin zaglavio i puno dublje nego što smo uopće mogli naslutiti, a ova upečatljiva i šokantna kombinacija trilera i drame Bogdana Georgea Apetrija pokazala se kao pravo iznenađenje.

Iako je "Neidentificat" zapravo žanrovski film, stilski i tematski on se uklapa u rumunjski novi val jer problematizira se tu rad tamošnje policije koja je i ranije često bila tema tamošnjih filmova. I nije to tipični rumunjski problem, korumpiranih ili jednostavno lijenih, nezainteresiranih policajaca ima na svim stranama svijeta. Već u uvodnoj sceni ostajemo prilično šokirani jer šef provincijske policijske postaje (Vasile Muraru) ne djeluje previše uzbuđeno i zabrinuto što slučaj paleža nije riješen, a inspektor kojem je dodijelio slučaj je otišao na godišnji odmor. Baca on šovinističke i seksističke, one najprimitivnije fore dok ga Florin moli da mu prepusti slučaj, a iako šef neće uvažiti njegov zahtjev, svejedno će se iz u početku potpuno neshvatljivih razloga baciti na istragu.

Do kraja ovog naturalističkog trilera ćemo shvatiti i zašto, a kao sumnjivca će Florin odmah pronaći nepismenog i preplašenog lokalnog roma Banela. Na primjeru odnosa istražitelja i ovog jadnika shvatit ćemo koliko je zapravo Florin zastranio, a sve ono što će se kasnije događati vodi prema šokantnom klimaksu u završnici i još šokantnijem konačnom epilogu. Film je to u kojem se motivacija glavnog protagonista polako razotkriva i premda nam je od početka jasno da je to čovjek u ozbiljnim problemima koji si je život pretvorio u potpuni kaos, u sljedećih dva ili tri dana, njegovo ponašanje do kraja će eskalirati. S razlogom je Farcas nagrađen za najboljeg rumunjskog glumca godine jer energijom i uvjerljivošću nosi cijeli ovaj uzbudljivi i iznimno napeti triler.

IMDB LINK 

Primjedbe