NOPE (2022) - 6,5/10


 

Pretpostavljam da se neće svi složiti s ovom mojom konstatacijom, ali čini mi se da je Jordan Peele najprecjenjeniji filmaš novije generacije. Otkako se pojavio s dobrim, ali nipošto revolucionarnim i genijalnim "Get Out" od svega što radi ovaj komičar koji se prometnuo u autora horora stvara se nevjerojatan hype. Imam osjećaj da kad Peele prdne, vojska američkih kritičara piše hvalospjeve kako je bio to subverzivan, pomno promišljen prdac čiju melodiju možda neće svi shvatiti, no bio je to svakako jedan od najboljih prdaca ove godine. Ogroman hype stvorio se i oko njegovog novog filma, a pokazao se "Nope", baš kao i prethodni "Us", u najboljem slučaju prosječan i solidan film koji bi se mogao opisati kao kombinacija SF-a, trilera, horora, crne komedije, satire pa i neowesterna.

Jednostavno ne mogu shvatiti sve te bajke o dubini, subverzivnosti, društvenoj kritičnosti koje se mogu čitati o "Nope", usporedbe s Davidom Lynchom ili Stevenom Spielbergom jer ovo je gotovo pa lagana ljetna razbibriga na tragu "Dana nezavisnosti". Naravno, ne mora to značiti u startu ništa loše, no od sve te galame očekivao sam neko High Concept ludilo, a dobio dosta banalni SF akcijski triler koji i nije nešto posebno originalan. Istina, Peeleu se mora priznati ne samo da zna marketinški odlično prodati svoje filmove, već da se istrenirao u solidnog režisera s osjećajem i za suspense odnosno odgađanje, ali i za uvaliti neka iznenađenja kad gledatelj to najmanje očekuje.

Nije ni ovaj film, ali srećom u do sada najmanjoj dozi, lišen rasnih konotacija, ali nešto podmuklo što se nadvilo nad farmom obitelji prvih crnih trenera konja u Americi, ne bira ni rasu, ni klasu. Nakon smrti oca Otisa (Keith David kojeg i dalje najbolje pamtimo iz Carpenterovih "The Thing" i "They Live"), Otis Junior ili za prijatelje OJ (Daniel Kaluuya koji je s Peeleom već surađivao u "Get Out") preuzeo je farmu. I posao mu baš ne ide najbolje, a nije se on ni oporavio od šokantne pogibije starog kojeg su usmrtili komadi aviona koji su se odvojili. Ili je to barem službena verzija, sve dok introvertni OJ i njegova ekstrovertna sestra Emerald (Keke Palmer) ne pomisle da bi se tu moglo raditi o nekoj izvanzemaljskoj aktivnosti.

I kao što bi vjerojatno učinio svaki pošteni predstavnik današnje mlađe generacije, sjetit će se Emerald da bi mogli pokušati snimiti izvanzemaljsku aktivnost nad svojom farmom i tako zaraditi, možda završiti kod Oprah. U pokušaju snimanja čudnog svojstva koje se obično skriva iza oblaka i odašilje neki neobični elektromagnetizam pridružit će im se tip koji im je prodao opremu za snimanje, kao i ekscentrični snimatelj Antlers Host (svaka čast Peeleu što je iz naftalina iščupao meni izvanrednog britanskog karakternog glumca Michaela Wincotta). Naravno da će se lovina koju su mislili snimiti i profitirati na tim snimkama, ubrzo pretvoriti u lovca, opasno svojstvo s kojim se nije za šaliti, no srećom pa braco i seka imaju ideje kako mu staviti soli na rep.

IMDB LINK 

Primjedbe