OLEG (2019,LAT) - 7/10


 

Oleg (Valentin Novopolski) je mladi mesar koji se zaputio u Bruxelles u potragu za boljim životom. Iako je cijeli život on proveo u Latviji, pošto je etnički Rus, nema on ni latvijsko državljanstvo pa je time zapravo bio i svojevrsni stranac u zemlji koji je proveo cijeli život. I naravno da on u Belgiji radi na crno u mesnici sa sličnim kolegama uglavnom iz istočne Europe, a tresuća, nemirna kamera iz ruke na koju se odlučio režiser Juris Kursietis kao da pojačava dojam tjeskobe, nelagode, klaustrofobije i potencira loše uvjete života koje očekuju Olega ondje. Vjerojatno je on pretpostavljao da na zapadu teče med i mlijeko, da euri rastu na stablima, no jasno da to baš nije tako. S obzirom da je Oleg zaista mesar po struci i želi pošteni raditi i dokazati se, trn je u oku zabušantima i fušerima u klaonici gdje je zaposlen na crno.

Ionako teška situacija će kulminirati kada neopravdano dobije otkaz zbog incidenta za koji nije bio kriv, a kao njegov spasitelj će se pojaviti mladi Poljak Andrzej (Dawid Ogrodnik) koji tvrdi da će mu se iskupiti za situaciju u koju ga je u klaonici uveo njegov sunarodnjak. Olegu nije lako jer je na zapad otišao kako bi pokrio dugove u koje su upali on i baka uz koju je odrastao, a nakon što se preseli k Andrzeju gdje obitavaju i mnogi drugi poljski ilegalci, shvatit će da je taj tip sve samo ne spasitelj. Poljski kriminalac iskoristit će katastrofalnu i bezizlaznu situaciju u kojoj se našao potpuno bespomoćni mladić koji ne pozna nikoga u tuđini i dok se i ne okrene, Oleg će shvatiti da je postao rob šefa poljske kriminalne organizacije.

Ova upozoravajuća i realistična drama premijerno je prikazana u redateljskim večerima festivala u Cannesu, a izabrana je i za najbolji latvijski film godine. "Oleg" je film koji kao da nastavlja trend istočnoeuroske kinematografije kojim kao da se dekomponira ideja i zabluda o zapadnoj Europi kao mjestu na kojem je zagarantiran uspjeh. Naravno da je za one obrazovane i sposobne ljude uspjeh često na dohvat ruke, no tko zna koliko je ljudi s istoka, očajnih, siromašnih, bijednih, doživjelo Olegovu sudbinu. Snimljen je "Oleg" u tipičnom realističnom stilu te kamera praktički konstantno prati glavnog protagonista koji je kvalitetno izgrađen i čiju motivaciju do kraja možemo potpuno shvatiti.

IMDB LINK 

Primjedbe