PREY (2022,SAD) - 7,5/10


 

Sve do jučer mislili smo da se Predator prvi puta pojavio negdje u džungli Latinske Amerike sredinom osamdesetih godina, no prequel poznate franšize započete akcijskim SF trilerom Johna McTiernana iz 1987. godine otkriva da se to dogodilo dosta ranije. Iako nisam fan tih holivudskih franšiza, prequela, sequela, remakeova, rebootova i sličnih naziva koji služe za više ili manje uspješne pokušaje žmikanja i recikliranja nekih filmskih uspješnica, "Prey" Dana Trachtenberga (10 Cloverfield Lane) se pokazao kao i više nego ugodno iznenađenje. Bio je to jedan od najboljih akcijskih filmova koji mi je u zadnje vrijeme dopao očiju, no najviše me oduševilo što su Trachtenberg i koscenarist Patrick Aison konceptualno slijedili original otprije 35 godina dok su istovremeno cijelu priču prilagodili duhu vremena.

Svima nama koji smo odrastali osamdesetih i devedesetih (bar muškima) "Predator" je zasigurno bio jedan od najdražih filmova i akcić koji i iz današnje perspektive sjajno ocrtava duh tog macho vremena. Skupina nabildanih sirovina naoružanih do zuba i predvođena Arnoldom Schwarzeneggerom zaputila se tada u džunglu na tajnu misiju za CIA-u, no ondje ih je dočekalo iznenađenje. Osim latinoameričkih gerilaca potpomognutim sovjetskim agentima, suočili su se oni tamo s ultimativnim grabežljivcem koji je na Zemlju stigao negdje iz svemira. I baš kao što su sve te Arniejeve sirovine plaćenici jer jednostavno vole ubijati ekipu za koju misle da su Bad Guys, tako i Predator, uživa loviti i ubijati sve ono što mu se nađe na putu i u tome je jebeno dobar.

No, umjesto nabildanih sirovina koje bacaju neukusne šovinističke i seksističke fore, Trachtenberg i Ailson priču su smjestili nekih 250 godina ranije u prošlost. Negdje na područje središnjeg dijela današnjeg SAD-a koje i dalje većinom nastanjuju indijanci, no bijeli doseljenici već odavno su se pojavili i istrebljuju starosjedioce koje su ondje zatekli. Tako je taj bijelac koji se iz perspektive indijanaca niotkuda pojavio i uništio sve što su znali ultimativna vrsta grabežljivca ili predatora, no za pleme Komanča pojavit će se ubrzo još ozbiljniji problem. Kao i u originalnom filmu, u uvodnoj sceni vidimo svemirsku letjelicu kako se spušta na Zemlju i pošto znamo što se događalo 1987. svjesni smo da je u njoj Predator.

To naravno ne zna Naru (Amber Mindhunter), djevojka iz plemena Komanči koja je naučena iscjeliteljica, no sanja ona da će postati sjajan lovac kao i njen stariji brat Taabe. Dok Naru u društvu svog vjernog psa Sarija pokušava uhvatiti jelena, vidjet će kako s neba pada nešto za što će pomisliti da je velika vatrena ptica. Vjerovat će da je to znak kako je spremna da se dokaže kao sposoban lovac, a Taabe će je nevoljko povesti u lov na pumu koja je napala jednog od njegovih lovaca. No, puma će se pokazati kao najmanji problem za cijelo pleme i za sve ostale koji obitavaju u tamošnjim šumama jer nitko na vrijeme, osim naravno, Naru, neće shvatiti o čemu se tu radi i da zapravo imaju posla sa savršenim grabežljivcem koji ima sposobnost prilagodbe okolini.

I premda je nemoguće ponoviti onaj osjećaj iz originalnog filma dok nam još nije jasno što se događa i tko je zapravo taj stroj za ubijanje koji masakrira nabildanu bagru profesionalnih ubojica, Trachtenberg je snimio prequel priču iznad svih očekivanja. I dok gledatelj dobro zna tko je i što je Predator i da se nikome dobro ne piše, Naru pa i ostali polako uviđaju s kim to imaju posla. No, kao što je Arnie mudro rezonirao u originalu da ako nešto krvari, možemo ga ubiti, do istog zaključka doći će Naru i definitivno je "Prey" najbolji film o Predatoru iz cijele franšize nakon originala. Sjajno je opet iskorištena priroda i ta nepregledna i još uvijek netaknuta američka prostranstva u kojima se Komanči savršeno snalaze i to im je snažan adut u borbi protiv zla koje se od nekuda pojavilo i prijeti uništiti njih i njihov način života.

IMDB LINK 

Primjedbe