RITA MORENO: JUST A GIRL WHO DECIDED TO GO FOR IT (2021,SAD) - 7,5/10


 

Kao što i sam naziva sugerira, ovaj biografski dokumentarac donosi nam životnu priču Rite Moreno, američke glumice duge i uspješne karijere koja je tek jedna od nekoliko osoba koje su osvojile nešto što Amerikanci nazivaju EGOT. Ova skraćenica odnosi se na Emmy, Grammy, Tony i Oscara, nagrade za televiziju, glazbu, kazalište i film, a premijerno je ovaj dokumentarac prikazan na festivalu u Sundanceu. I vodi nas kroz svoju životnu priču sama Rita Moreno koja se na početku priprema za proslavu 87. rođendana, a vidimo da je ona i dalje itekako aktivna te da i dalje snima. S obzirom da je redateljica filma Mariem Perez Riera podrijetlom iz Portorika odakle je i Moreno kao djevojčica preselila u New York još tridesetih godina prošlog stoljeća, naravno da je dobar dio posvećen i tome što je ova nevjerojatna žena probijala neke granice i barijere kao latino žena te je prva latinoamerikanka kojoj je uspjela osvojiti sve te nagrade i priznanja.

Iako danas Moreno možda i djeluje kao pravo utjelovljenje američkog sna, siromašna djevojčica koja je jedno vrijeme bila najveća zvijezda i idol za sve latino žene koje su se probijale, vidjet ćemo što se zapravo skrivalo iza tog američkog sna. Pratimo tako njenu životnu priču od početaka, djetinjstva u Portoriku i siromašnim dijelovima New Yorka, a potom kako se probijala u Hollywoodu i kako joj zaista nije bilo nimalo lako. Ne samo zato što je tada Hollywood bio mjesto krcato raznim grabežljivcima u odnosu na koje ovi danas izgledaju kao bečki dječačići, već i iz razloga što je zbog predrasuda i svog porijekla Moreno odmah strpana u kutiju latino glumice i što nije mogla dobiti kvalitetne uloge.

Shut up and be sexy rečenica je koju je najčešće slušala u to vrijeme rane faze karijere, a danas kada je u poznim godinama, sasvim otvoreno i trezveno, priča Rita i prisjeća se svih muka s nedostatkom samopouzdanja i samopoštovanja. O nesretnim romansama, poglavito one s Marlonom Brandom, ali i o rasizmu, šovinizmu pa i seksualnom zlostavljanju koje je prošla tijekom sedam desetljeća duge karijere. Naravno da se dosta pažnje posvećuje i njenoj najpoznatijoj ulozi, roli portorikanske djevojke Anite u "Priči sa zapadne strane" koja joj je donijela Oscara za sporednu žensku ulogu. S obzirom na život kakav je imala i karijeru koja traje više od 70 godina, djeluje na trenutke ovaj dokumentarac od sat i pol pomalo natrpano i očito je bilo tu premalo vremena da se ozbiljnije zagrebe ispod površine, no životna priča Rite Moreno svakako je fascinantna i zaslužuje pažnju.

IMDB LINK 

Primjedbe