SHE WILL (2021,SAD) - 6,5/10


 

Britansko - francuska multimedijska umjetnica Charlotte Colbert odnijela je na festivalu u Locarnu 2021. nagradu za najbolju debitanticu ovom postmodernističkom arty psihološkom dramom - fantazijom - revenge trilerom o ostarjeloj filmskoj zvijezdi koja će se na neobičan način osvetiti onima koji su joj nekoć nanijeli zlo. Veronica Ghent (južnoafrička glumica Alice Krige koja je jednu od prvih uloga imala još u "Chariots of Fire", a kasnije je dosta glumila u hororima) je nekadašnja filmska zvijezda koja se u pratnji mlade medicinske sestre Desi zaputila u resort u škotskim higlandsima nakon dvostruke mastektomije.

No, umjesto mira, tišine i izolacije čemu se nadala da će ondje pronaći, u tamošnjoj rezidenciji je utočište našao nekakav bizarni self help guru (groteskni Rupert Everett) sa sljedbenicima. Veronica tom spoznajom baš i nije oduševljena, a na kraju će se ona i Desi smjestiti u kućicu u kojoj su nekoć živjele majka i kći koje su početkom 18. stoljeća spaljene kao posljednje škotske vještice. Iako su najbolji dani očigledno daleko iza Veronice, ona se i dalje ponaša kao zvijezda, arogantna je, ekscentrična, a pokušava biti elegantna i svima daje do znanja da je iznimno bitna. Svi je se i dalje sjećaju po prvoj ulozi u kultnom filmu koji je snimila dok je imala još 13 godina, a da se naslutiti da je tada bila seksualno zlostavljana od režisera Eric Hathbourne (Malcolm McDowell) koji je i dalje velika faca i upravo se sprema snimiti remake filma koji ga je proslavio.

Već prve noći u toj kući i Veronica i Desi počet će doživljavati noćne more, psihodelične halucinacije, a ta vještičja kuća kao da će staroj glumici dati neku posebnu moć kojom će se osvetiti starom redatelju. Bio je "She Will" jedan od onih alegorijskih, vizualno ušminkanih i stiliziranih arty filmova koji je ujedno i svojevrsna satira na današnje new age trendove self-helpa, raznih gurua i life coacheva koji ljudima prodaju muda pod bubrege. No, istovremeno je to i miks folk horora, revenge trilera i halucinatorne psihološke drame koja nekako plovi uz MeToo temu i zakašnjeli pokušaj ispravljanja nepravde koju su žene doživjele.

Sve ono što joj se dogodilo u mladosti, Veronica koja se drži kao jedna od onih viktorijanskih dama, kao da je potisnula i pokušala zaboraviti, no sve to će se početi vraćati kada stigne u resort i kada vidi naslovnicu tabloida na kojem su uspoređene njene slike kad je bila mlada i kako izgleda sada. Nekad je ona bila mlada, lijepa, uspješna i poznata, a svjesna je da je sada stara, gotovo zaboravljena, a bolest i operacije dodatno su učinili svoje tako da se sve manje Veronica osjeća kao cjelovita žena. No, nešto kao da je u tlu oko resorta i pepeo spaljenih vještica kao da ondje i dalje lebdi, a ta crna magija i njoj pa i njenoj pomoćnici kao da će dati neku natprirodnu snagu za osvetu. Kako je jedan od producenata filma legendarni talijanski horor majstor Dario Argento tako i "She Will" vizualno djeluje pomalo kičasto i šareno na tragu njegovih filmova, a dodatni plus je i glazba standardno odličnog Clinta Mansella.

IMDB LINK 

Primjedbe