THE QUEEN OF BLACK MAGIC (2019,IND) - 7/10


 

Indonezijski majstor horora Joko Anwar (Satan's Slaves, Impetigore) ima još jedan jeziv film. Ovaj puta Anwar je ostao u ulozi scenarista dok je režiju prepustio nešto mlađem kolegi Kimi Stamboelu, a "Kraljica crne magije" zapravo je remake istoimenog kultnog horora iz 1981. godine. Ponajviše zahvaljujući upravo Anwaru horor u Indoneziji posljednjih godina doživljava pravu renesansu, a ovaj film snimljen u pomalo whodunit stilu jedna je od potvrda toga. "The Queen od Black Magic" zbiva se u sirotištu u indonezijskoj provinciji gdje su se s obiteljima zaputili glavni protagonisti.

Anton, Hanif i Jefri ondje su odrastali prije nego što su posvojeni, a nekih 20 godina kasnije svi su oni uspješni i relativno bogati ljudi. Zaputili su se u sirotište kako bi obišli starog odgajatelja Bandija, a odmah po dolasku jasno nam je da se ondje nekoć događalo nešto jako loše. Ispostavit će se da su svi oni potisnuli staru traumu i zaboravili su kako je nekoć nestala ondje njihova prijateljica Murni dok je odgojiteljica Mirah tada proglašena za vješticu i ostavljena je da umre u jednoj od soba. Naravno da ništa od toga Anton, Hanif i Jefri nisu ispričali svojim obiteljima, no duhovi prošlosti sada su se odlučili naplatiti, a pokazat će se da je verzija događaja kojih se oni sjećaju zapravo bitno drukčija od onoga što se zapravo dogodilo nekoć.

Nastavio je Anwar ovim filmom točno ondje gdje je stao s prethodna dva horora i sve je tu kvalitetno odrađeno. Od same priče koja u sebi nosi i brojna iznenađenja i preokrete i vizualnih efekata pa do horor elemenata i jezivih situacija, a čak je i gluma iznenađujuće solidna i nenapadna što je rijetkost za filmove, posebice horore, s ovakvih egzotičnih destinacija.

IMDB LINK 

Primjedbe