TUTTO IL MIO FOLLE AMORE (2019,ITA) - 6/10


 

Iskusnog talijanskog filmaša Gabrielea Salvatoresa sjećamo se po nekim poznatim naslovima iz sada već dosta davne prošosti. Najviše po legendarnoj humornoj ratnoj drami "Mediterraneo" koja je osvojila i Oscara za najbolji strani film, no u zadnje vrijeme očito je ovaj filmaš rođen 1950. godine ispao iz forme. Očiti primjer je i ova sladunjava, limunadasta humorna drama / film ceste / film o upoznavanju i povezivanju nestašnog oca i njegovog mentalno potkapacitiranog 16-godišnjeg sina. "Tutto il mio folle amore" ili "Volare" ili "All my crazy love" bio je u najboljem slučaju prosječan film, a posebno mi je iritantan ovdje bio mladi i zdravi talijanski glumac Giulio Pranno koji je ovdje utjelovio potkapacitiranog Vincenta.

Njega će "oteti" otac glazbenik Willi (Claudio Santamaria) koji će se pijan poslije jedne gaže sjetiti da uopće ima sina. Ostavio je on Vincentovu mamu Elenu (Valeria Golino) čim je saznao da je trudna, pobjegao je i nije se javljao te ni ne zna kako mu sin izgleda. Ipak, kad na pijano u njega proradi očinski instinkt, Vincent (kojem je mama nadjenula ime po poznatoj baladi Dona McLeana) će se ušuljati u tatkov auto, a on će ni ne znajući sina prošvercati preko slovenske granice. U Sloveniju i na hrvatsku obalu ovaj šlager pjevač se zaputio na turneju, a završit će ondje nenadano sa sinom koji sa sobom nema nikakve dokumente pa će to biti i prilično opasna avantura. Ipak, oni će se na tom putovanju zbližiti i povezati, a divlji, ekscentrični mentalno zaostali mladić anđeoskog lica i duge plave kose, starom će se zavući pod kožu.

Za njima će pak na put krenuti i mama te njen novi muž, stariji gospodin Mario (Diego Abatanuono kojeg se i sjećamo po glavnoj ulozi u Mediterraneu) jer su uvjereni da je Willi oteo Vincenta. Snimio je ovaj ipak osrednji film Salvatores prema scenariju Umberta Contarella i Sare Mosetti, a slobodna je to adaptacija autobiografskog romana koji je napisao otac jednog autističnog djeteta. Film je to koji pokušava igrati na emocije gledatelja, baš kao i svi ti slični filmovi o bolesnoj djeci ili djeci i ljudima s nekim poremećajima ili filmovi o životinjama, a pokušava se to razbiti humorom. I optimizmom jer vidjet ćemo da je Vincent mladić pun energije, volje za životom i dobroćudan koji traži pažnju i razumijevanje. 

IMDB LINK 

Primjedbe