VENGEANCE (2022,SAD) - 6,5/10


 

B. J. Novak američki je glumac, scenarist i režiser kojeg kao Ryana Howarda pamte svi oni koji su pratili američki verziju serije "The Office". Novak je ujedno bio i scenarist petnaestak epizoda kultne serije, nekoliko ih je režirao i producirao, a svih tih zadataka prihvatio se i u crnohumornom trileru premijerno prikazanom na festivalu u Tribeci. Ovaj puta je on njujorški novinar Ben Manalowitz kojeg će usred jedne noći probuditi poziv čovjeka koji se predstavio kao Ty Shaw (Boyd Holbrook) i zove ga iz gradića u Teksasu. Glas s druge strane telefona Benu će reći da mu je umrla sestra, ujedno i Benova djevojka Abby, no problem je što Ben nema djevojku.

I uopće se ne sjeća tko je Abby jer on je jedan od onih narcističkih, sebeljubivih, uobraženih gradskih tipova koji ima kombinacije s više žena od jednom, a ispada da je neko vrijeme u kombinaciji tako bila i Abby. Ty će ga uhvatiti na prepad i Ben će pristati otići na njen sprovod u Teksas praveći se da je zaista njezin dečko, a ondje će mu Ty otkriti da je Abby vjerojatno ubijena i da je krivac meksički diler Sancholo. Zatražit će od Bena da pomogne obitelji ne samo u istrazi zločina, već i u osveti dileru odgovornom za smrt mlade pjevačice. Ben, koji je Abbynu obitelj odmah stavio u ladicu onih najgorih stereotipa o ljudima iz pasivnih krajeva Amerike kakve obično imaju oni iz metropolitanskih krajeva, prepoznat će cijelu situaciju za samopromociju i konačno stjecanje slave.

Tome će doduše pomoći i ponašanje te dojam koji odaje obitelj čiji se članovi zaista ponašaju kao stereotipni primitivni hillbillyji. Odmah će Benu pasti na pamet i ideja da bi mogao napraviti podcast o istrazi Abbynog ubojstva, a ujedno se planira u emisiji ismijavati ljudima iz Teksasa, vjerujući da bi na ovaj način konačno mogao postati sjajan. No, kao što je to obično slučaj, baš ništa se neće rasplesti onako kako je Ben pretpostavljao, no zato se "Vengeance" raspleo u film koji do krajnjih granica pleše po klišeima i stereotipima o američkim ljudima iz gradova i ljudima iz pasivnih krajeva. Naravno da će se do kraja Benu osvetiti površan, podcjenjivački pa i posprdni pogled na ekipu koju će upoznati u Teksasu.

Ipak, film je to koji se čak i solidno zafrkava na račun današnjeg vremena, ispraznosti i površnosti u kojem će svatko na Facebook naljepiti citat Ive Andrića, bez obzira što nikad ništa njegovo nije pročitao. Film je to koji se solidno na kraju zafrkava više na račun površnih tipova poput Bena koji misle da su popili svu pamet svijeta i uvjereni su da je njihov način života ispravan te zbog toga ima pravo soliti pamet svima i govoriti im kako i zašto. Film je to koji ironizira današnje vrijeme u kojem praktički svatko ima priliku iznositi svoju priču, prenositi podcaste o svemu i svačemu bez obzira što većina toga nema nikakvu kvalitetu i vrijednost, no to je manje bitno. Fino Novak pogađa duh vremena u Americi pa i u svijetu koji je i dalje praktički u svemu pokušava kopirati, a ako ni zbog čega gore navedenog, "Vengeance" se isplati pogledati barem zbog neočekivane epizode Ashtona Kutchera.

IMDB LINK 

Primjedbe