WHAT JOSIAH SAW (2021,SAD) - 8/10



 

Pokazao se ovaj mračni i mučni Southern Gothic horor - triler Vincenta Grashawa kao potpuno neočekivano iznenađenje. Kao brutalna, mračna, šokantna obiteljska priča o ocu i njegovo troje djece koja kao da se i dalje ne mogu iščupati iz prošlosti i traumatičnog događaja kada im se žena odnosno majka ubila na izoliranoj teksaškoj farmi. Film je podijeljen u tri poglavlja pa tako priču pratimo iz perspektive svakog djeteta, a u prvom pratimo Thomasovu (Scott Haze). Vidimo da ovaj mentalno zaostali muškarac i dalje živi na oronuloj, zapuštenoj i propaloj farmi s ogorčenim i pijanim ocem Josiahom Grahamom (Robert Patrick).

Tragičnu obiteljsku priču saznajemo kada lokalnom šerifu stignu ljudi iz naftne kompanije koji bi kupili farmu Grahamovih, no ova izolirana farma skriva brojne mračne tajne. Dok je Josiah stalno pijan i iživljava se na sinu koji je jedini ostao s njim, Thomas je gotovo na razini djeteta i uvjeren je da duh njegove majke i dalje obitava na farmi. Nakon što Josiah doživi viziju, postat će uvjeren da je njegova pokojna žena u paklu, a u sljedeća dva čina shvatit ćemo da pravi pakao na zemlji proživljava i njegovo drugo dvoje djece. Stariji sin Eli (Nick Stahl) je ovisnik i kockar koji je neko vrijeme proveo u zatvoru zbog spolnog odnosa s maloljetnicom, zbog čega je sada jedan od osumnjičenika za otmicu nestale devetogodišnjakinje.

Otišao je on već odavno od kuće i živi na drugom kraju Texasa gdje je dužan novac opasnim tipovima koji će ga ubiti ako im ne vrati dug, ali naravno da postoji alternativno rješenje za taj problem. Mary (Kelli Garner) upoznajemo dok s mužem pokušava ishoditi posvajanje djeteta što baš i nije izgledno jer se u mladosti podvrgla podvezivanju jajnika kako slučajno ne bi imala djecu. I ona je dubinski traumatizirana nečim iz prošlosti i čini se kao da je se i muž boji, a nakon što Eli i Mary dobiju pisma naftne kompanije u kojem se nudi kupnja stare farme i oni će se zaputiti u roditeljsku kuću kako bi se suočili s prošlosti i traumama iz mladosti.

Ugođaj "What Josiah Saw" od samog početka je jeziv i zlokoban na što utječe i tmurna fotografija u kojoj prevladavaju mračne palete boja. I nakon što praktički odmah saznamo strašnu obiteljsku tragediju skriva ovaj film brojna iznenađenja od kojih su neka šokantna, stravična i nezamisliva. Dobro je pogođena i glumačka ekipa, a posebno je upečatljiv Nick Stahl, nekadašnji dječji glumac koji je bio briljantan kao mladić u Fieldovom "In the Bedroom". No, vrlo brzo se pogubio i glumački, što i ne čudi jer je ozbiljno zaglavio s alkoholom, drogama i svim ostalim što vole mladi. Nakon više godina pauze, odlučio se vratio filmu, a da je prošao svašta vidi se i na njegovom licu i nije to više ona dječačka faca, već izmučeno lice čovjeka od 40 koji je imao dosta loših godina, što je identična sudbina liku kojeg glumi. 

IMDB LINK 

Primjedbe