A CITY OF SADNESS (1989,TVN) - 9/10


 

Povijesna drama Hsiao-hsien Houa prvi je od tri tajvanska filma koji su osvajali Zlatnog lava u Veneciji, a danas se "A City o Sadness" smatra jednim od vrhunaca ne samo Houvog stvaralaštva, već i tajvanske kinematografije. Tijekom osamdesetih i devedesetih snimio je on sve najvažnije filmove, a u "Gradu tuge" pratimo sudbinu obitelji Lin u obalnom gradiću u okolici Tajpeha od 1945. do 1949. godine. Pratimo tu kako je došlo do razdoblja koje je u tajvanskoj povijesti ostalo zabilježeno kao "Bijeli teror", a trajalo je sve do kraja osamdesetih kada je konačno na Tajvanu ukinut prijeki sud i ukinuta je diktatura.

Priča ove epske povijesne drame počinje na dan kada je kapitulirao Japan i Tajvan ga se oslobodio nakon više od pola stoljeća kolonijalne vladavine. Kapitulaciju Japana svi su dočekali s oduševljenjem, a dok se na kontinentu odnosno u Kini i dalje vodi građanski rat između Maovih komunista i Čang Kaj-Šekovog nacionalističkog Kuomintanga, Tajvan je već proglasio samostalnost. Za vrijeme japanske okupacije Tajvan je imao jako skromne veze s kontinentom što je kasnije dovelo do ozbiljnih problema. Nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu, Tajvan je postao utočište za poraženu nacionalističku vojsku, ali i brojne kriminalce i slične bitange.

Prvih godina poraća počele su jačati tenzije između domicilnog tajvanskog stanovništva i "kontinentalaca" koji su vrlo brzo odlučili ugrabiti vlast na otoku. Kad su u tome uspjeli, počeli su i progoni domicilnog stanovništva, a kako je izgledao taj period opasnog življenja Hou je sjajno ispričao kroz sudbinu obitelji Lin. Wen-heung (Chen Sung-Young) je najstariji od četiri braće i vlasnik gostionice "Mali Šangaj" koji je iste večeri kada je japanski car Hirohito proglasio kapitulaciju, dobio sina. Drugi brat nestao je na Filipinima za vrijeme rata, dok su trećeg brata Lin Wen-leunga za vrijeme rata Japanci regrutirali i poslali kao prevoditelja u Šangaj. Nakon poraza Japana, Kuomintang ga je uhitio i optužio za izdaju što je dovelo do njegovog psihičkog sloma poslije čega se početi baviti krijumčarenjem za šangajske gangstere.

Najmlađi brat Wen-ching (Tony Leung Chiu-wai) je liječnik i fotograf koji naginje ljevičarskim idejama, a od djetinjstva je gluh. I na primjeru braće pratimo kako su izgledale te nemirne godine na Tajvanu i situaciju koja je potpuno eskalirala nakon što su početkom 1947. trupe Kuomintanga masakrirale prosvjednike. I naravno da će to biti jedna od onih tragičnih i tužnih priča, a Hou je uz suvremenika Edwarda Yanga bio pokretač filmskog pokreta koji se naziva tajvanski novi val i kada su se ondje počeli snimati realistični filmovi namijenjeni ne samo za lokalnu, već i međunarodnu publiku.

"A City of Sadness" bio je i prvi tajvanski film koji je obrađivao temu masakra u veljači 1947. godine i izazvao je prilične kontroverze na Tajvanu iako ga je publika odlično prihvatila. Snimio je Hou svoj najpoznatiji u realističnom stilu, a iako se priča tu razvija polako i strpljivo autor izgrađuje ne samo likove, već i gledatelju približava povijesne okolnosti, "Grad tuge" je sjajan i potpuno zaokružen film. Kroz priču braće Lin i njihove sudbine Hou je na fascinantan način ispričao priču o prvim godinama nezavisnosti Tajvana i kako su izgledali odnosi snaga na početku mračne epizode tajvanske povijesti tijekom koje je oko 140 tisuća Tajvanaca završilo u zatvoru, a između tri i četiri tisuće ih je pogubljeno.

IMDB LINK 

Primjedbe