KINGMAKER (2022,KOR) - 7/10


 

Vodi nas ovaj politički triler - drama u Južnu Koreju druge polovice šezdesetih, a scenarist i redatelj Sung-hyun Byun (Merciless) osmislio je ovu priču prema stvarnim ljudima i stvarnim događajima. I "Kingmaker" je još jedan u nizu recentnih filmova koji podsjećaju na ne tako davnu prošlost kada je Južna Koreja bila puno bliže vojnoj diktaturi nego klasičnoj demokraciji. Bilo je to vrijeme vladavine vojne hunte predvođene generalom Park Chung-heeom koji je na vlasti bio od državnog udara 1961. pa do atentata na njega 1979. godine (tim događajem bavi se ipak dosta bolji recentni "The Man Standing Next" Woo Min-hua). Ipak, u središtu pažnje "Kingmakera" nije predsjednik Park, već politički strateg i spin doktor u nastajanju Seo Chang-dae (Lee Sun-kyun).

U početku Seoa upoznajemo kao jednog od onih tipičnih mladih naivaca, idealista koji sanjaju pravedno i pošteno društvo, načitanog i pametnog mladića s talentom za politiku. On će svoje usluge ponuditi također mladom i ambicioznom ljevičarskom političaru, demokratu progresivnih ideja Kim Woon-beomu (Sol Kyung-gu) s malo uspjeha. No, uz strategovu pomoć Kim će polako napredovati i uz taktiku vrlo žestoke propagandne kompanje kao odgovor na još snažniju propagandu vladajuće klike, doći će u poziciju da je jedan od glavnih opozicijskih političara. Činit će se da bi on mogao biti taj predsjednički kandidat kojim bi opozicija s vlasti mogla svrgnuti starog diktatora, no do razlaza između političara i njegovog stratega odnosno kingmakera će doći oko ideja i načina na koji doći di pobjede.

Ispostavit će se da je strateg jedan od onih spremnih na sve na pobjedu držeći se parole da cilj opravdava sredstva, dok opozicijski lider vjeruje da je moguće doći na vlast ne služeći se istim sredstvima kao i pokvarena, korumpirana aktualna diktatura koja drži sve poluge moći. Kako će između njih dvojice dolaziti do sve većeg razdora, tako će i vladajuća partija potajno doći u kontakt sa strategom i pokušati ga angažirati za njihovu stranu. Imali smo se kroz povijest dosta prilika nagledati filmova o ljudima iz sjene, sličnim manipulatorima i propagandistima koji iza zavjesa povlače konce i drmaju političkim utakmicama, a ovaj film pokazuje da to nije izum današnjeg doba. Kao i u većini korejskih filmova koji obrađuju ovu i sličnu tematiku, sve je to konkretno odrađeno, no ipak nije "Kingmaker" jedan od onih ostvarenja koja će se dugo pamtiti.

IMDB LINK 

Primjedbe