KRIGEN / A WAR (2015,DAN) - 8/10


 

Bila je ova ratna drama još jedan od danskih filmova koji su zaslužili nominaciju za Oscara. Nije "Krigen" ili "Rat" klasični ratni film iako dobar dio vremena pratimo sudbinu danskog odreda za vrijeme misije u Afganistanu, film je to koji se bavi temama kao što su moral i odgovornost za vlastite postupke. Scenarij i režiju potpisuje Tobias Lindholm, filmaš koji se u početku predstavio kao scenaristički suradnik Thomasa Vinterberga na filmovima kao što su "Sumbarino" ili "The Hunt", kasnije i "The Commune" i Oscarom nagrađeni "Another Round". U međuvremenu je Lindholm i sam počeo režirati filmove, okušao se i u Americi režiravši dvije epizode serije "Mindhunter", a "Krigen" film je stilski i tematski na tragu kompleksnih psiholoških drama kakve je radio s Vinterbergom.

Snimljeno je to u tipičnom realističnom stilu, a kako bi sve to bilo što autentičnije, uz profesionalne glumce koji igraju glavne uloge, za uloge danskih vojnika angažirao je stvarne vojnike. Isto tako, za Afganistance je angažirao stvarne izbjeglice iz Afganistana, a u središtu pažnje je priča o zapovjedniku divizije Clausu Pedersenu (Pilou Asbek). U prvih 70 minuta filma konstantno selimo iz Afganistana gdje je Claus na misiji u Dansku gdje je njegova obitelj, supruga Maria (Tuva Novotny) i njihovo troje djece. Sjajno dobijamo dojam koliko Clausu nedostaje obitelj i koliko on nedostaje obitelji. Kako ženi nije nimalo lako samoj s troje malene djece, a uz to ne zna kad će se Claus i hoće li se uopće vratiti.

Na njenu žalost, Claus će se vratiti i to prije nego što je trebao i to zbog optužbi da je počinio ratne zločine. Njegov odred su tijekom izviđačke misije napali talibani, a Claus je na neviđeno naredio bombardiranje lokacije za koju je mislio da se ondje nalazi neprijatelj. Ispostavilo se da na tom mjestu talibana nije bilo, već da su se ondje nalazili civili, žene, djeca i starci koje su smrskale bombe iz aviona NATO saveza koje je pozvao upravo Claus. Po povratku u Dansku Clausa će tako čekati suđenje i ozbiljna zatvorska kazna ako mu se dokaže krivnja, a sjajno Lindholmov film obrađuje ovu nimalo ugodnu i uvijek aktualnu temu.

Dok je u trenutku misije u Afganistanu kad su se njegovi vojnici našli pod neprijateljskom vatrom talibana Clausova jedina odgovornost i jedino o čemu je razmišljao je bilo kako spasiti njihove živote. No, tek naknadno on će početi razmišljati o onome što je učinio, a sjajno "Krigen" analizira i problematizira psihološki pritisak u takvoj situaciji i pokazuje kako odluke koje se tijekom ratnih sukoba moraju ponekad donijeti u sekundi nisu nimalo jednostavne i jednolične. Tako će i Claus biti rastrgan između striktnih vojnih pravila, regula i zakona, osjećaja odgovornosti za svoje vojnike te čežnje za domom i obitelji te će i sam razmišljati što se to i kako uopće dogodilo. Je li i on na trenutak potpuno izgubio razum u tom ratnom ludilu i je li postupio onako kako je trebao? Kako bi bilo tko postupio da se našao u njegovoj koži i kako se uopće postaviti na kasnijem sudskom postupku? Puno pitanja otvara ova sjajna psihološka drama koja je svojedobno izabrana i za najbolji film na Zagreb film festivalu. 

IMDB LINK 

Primjedbe