THE 39 STEPS (1935,GBR) - 8/10


 

Nedužan čovjek optužen za nešto što nije počinio i prisiljen na bijeg i pokušaj dokazivanja svoje nevinosti, česta je tema koja se provlači kroz filmove Alfreda Hitchcocka. Najpoznatiji primjer svakako je "Sjever sjeverozapad", a ovaj triler iz britanske faze starog majstora jedan je od prvih u kojima je upotrijebio nešto što se u fikciji naziva MacGuffin, a riječ je o objektu ili događaju ključnom za radnju i motivaciju likova, no irelevantnom za gledatelja. Taj MacGuffin u "The 39 Steps" je tajni plan za dizajn bezzvučnog zrakoplova.

Taj tajni plan će umalo doći glave kanadskog civila u Londonu Richarda Hannaya (Robert Donat) koji će se ni kriv, ni dužan uplesti u poslove špijunske organizacije koja se naziva "39 koraka" i koja ima cilj krađu britanskih vojnih tajni. Odlazak u kazalište na show zabavljača koji se naziva Mr. Memory jer ima sposobnost pamćenja svega što je čuo, bit će umalo fatalan jer će ondje upoznati mladu damu koja tvrdi da je špijunka i da je ona namjerno izazvala kaos u kazalištu jer je prate ubojice. Razlog tome je što je tajnu organizaciju koja planira ukrasti britanske vojne tajne, a nakon što je netko zaista ubije, Hannay ne samo da će biti osumnjičen za njeno ubojstvo, već će na sebe preuzeti zadaću raskrinkavanja tajne družbe.

Put će ga ubrzo odvesti u škotske Highlandse, a iako iz današnje perspektive "The 39 Steps" možda i djeluje arhaično, očito je kako je ovaj klasični triler bio i svojevrsni Hitchcockov trening za kasnija remek-djela žanra. Nakon uspjeha prethodnog "The Man Who Knew Too Much" (čiji je remake snimio dvadesetak godina kasnije u Americi) sa "The 39 Steps" se Hitchcock etablirao kao vodeći majstor trilera u Velikoj Britaniji. I u sljedećih nekoliko godina u rodnoj Engleskoj nastavio je snimati uspješne trilere i ubrzo postao najveća redateljska zvijezda svog vremena te je logičan nastavak karijere bio odlazak u Hollywood, gdje je kasnije snimio sve svoje najbolje i najpoznatije filmove počevši s "Rebeccom" 1940. godine.

IMDB LINK 

Primjedbe