THE IDES OF MARCH (2011,SAD) - 8/10


 

Već odavno je valjda svima jasno da je politika najprljavija i najpokvarenija grana ljudske djelatnosti. Ne može tu proći onaj koji se nije spreman sa svinjama valjati po blatu i jasno da iz toga ne može izaći prljav, blatnjav i zasran. Ne znam je li to bilo oduvijek tako ili se politika potpuno isprostituirala posljednjih 50, 60 godina, no onaj koji to može, koji ima imalo digniteta i poštenja, drži se što dalje od tog kala. Nažalost, zbog toga nam i jest tako jer se politikom ostala baviti ona najgora marva, najniži ljudski talog, pokvarenjaci, sociopati, egotriperi, ljigavci, fukare i lopovi kojima u idealnim uvjetima ne bismo dali da čuvaju ovce.

Otkako je filma, snimali su se filmovi o politici i političarima, kampanjama i izborima pa ni "Martovske ide" ne predstavljaju nešto što nismo vidjeli i nešto što nismo znali, no politička je to drama od koje se ponovno čovjeku mora smučiti. Dobro je poznato da su izbori i kampanje postali nešto u čemu se ne preza ni od čega i ne postoji tu nešto što bi se nazvalo viteštvom ili dostojanstvom te je možda još važnije od vlastitog kandidata prikazati u najboljem svjetlu, suparnika što je moguće bolje ocrniti. Jednako važno privlačenju svojih birača je odvraćanje suparničkih birača od izlaska na izbore, a demokratski kandidat za preliminarne stranačke izbore, guverner Mike Morris (George Clooney) djeluje kao idealist i čovjek progresivnih, modernih stavova od kojih ne misli odstupati ni po koju cijenu.

Philip Semour Hoffman je njegov šef kampanje Paul Zara, no glavni lik ove cinične drame je mladi PR-ovac Stephen (Ryan Gosling), koji za Morrisa radi iz uvjerenja i siguran je da će slatkorječivi guverner postati predsjednik koji će promijeniti svijet. I dok su svi oko njega realisti, spremni na kompromise, čak i iznimno cinični jer su svjesni kako svijet funkcionira. Naravno, nije ni mladi Stephen cvijeće. I on je samoljubivi egoist koji se nada da će skupa s Morrisom završiti u Bijeloj kući ako on postane predsjednik, a nije imun na smicalice kojima bi preuzeo Zarinu funkciju i postao prvi do Morrisa.

Sve se to odvija uoči i za vrijeme predizbora u Ohiu koji bi mogli odlučiti tko će od demokrata biti izabran za predsjedničkog kandidata. Svi su napeti, iscrpljeni, a ambiciozni Stephen pokazat će i određenu dozu naivnosti. Ne samo kad se upusti u tajnu vezu s 20-godišnjom stažisticom Molly (Evan Rachel Wood), ujedno i kćeri glavnog tajnika stranke, već i kad ga ego prebaci i pristane se u tajnosti naći s glavnim šefom stožera suparničkog kandidata Tomom Duffyjem (Paul Giamatti).

Naivni idealist na svojoj će koži shvatiti kako politika zapravo funkcionira kada se sazna da je načinio pravi korak te kako je zapravo lako nadomjestiv i da će ga se oni u koje vjeruje bez razmišljanja riješiti ako to njima odgovara. Osim što je odglumio guvernera, Clooney je i režiser, a s Grantom Heslovom s kojim je radio također političku dramu "Good Luck and Good Luck" i Beauom Willimonom je i napisao scenarij. Političke teme očito iznimno intrigiraju Clooneyja, a iako je opće poznata stvar da je ovaj poznati glumac puno bliži lijevo-liberalnom političkom spektru i demokratima, a ne republikancima, sjajno je prikazao kako tu i nema prevelike razlike u moralu. I jednima i drugima jedini cilj je osvajanje vlasti i prigrabljivanje moći i spremni su apsolutni sve kako bi sebe prikazali u što boljem svjetlu, a ideala tu više nema.

IMDB LINK 

Primjedbe