THE QUIET GIRL (2022,IRS) - 7,5/10


 

Potpuno je trijumfirala ova coming-of-age drama snimljena (uglavnom) na gaelicu odnosno izvornom irskom jeziku u izboru za irski film godine. Osim što je "An Cailin Ciuin" ili "The Quiet Girl" izabran za najbolji irski film, dugometražni debitant Colm Bairead nagrađen je za najboljeg režisera, dok je također debitantica, mlada Catherine Clinch izabrana za glumicu godine. Ona je Cait, ta tiha, šutljiva i povučena djevojka iz naziva filma, zapuštena i potpuno zanemarena devetogodišnjakinja iz velike, disfunkcionalne obitelji iz ruralne Irske.

Snimljen je ovaj film prema kratkoj priči "Foster" Claire Keegan, a radnja filma je smještena u ruralnu Irsku 1981. godine. Caitina majka je ponovno trudna, njen otac nije pretjerano zainteresiran za odgoj djece pa će je tako tijekom ljeta njeni roditelji poslati na nekoliko mjeseci da živi s daljnjim rođacima, sredovječnim parom Eibhlin i Seanom. Oni nemaju djece i dok će Eibhlin odmah prihvatiti djevojčicu pokazujući joj pažnju, ljubav i toplinu na maloj seoskoj farmi, također prilično šutljivi Sean u početku će biti prilično distanciran i hladan prema djevojčici.

Ipak, i Seanu će se djevojčica koja će se, čim joj se ukaže malo pažnje i brige, početi otvarati i oslobađati, početi uvlačiti pod kožu, a vrlo brzo shvatit ćemo da ovaj sredovječni par skriva tragičnu tajnu. Film je to snimljen s puno stila, divna, nježna, topla i nekako melankolična drama prepuna poetike i vizualno upečatljiva. Iako nema tu puno dijaloga, oni tu zapravo i nisu potrebni i sjajno je to napravljeno tako da nam je sve jasno i preko pogleda i gesti. Film je to u kojem je izbjegnuto upadanje u patetiku i moraliziranje, kvalitetna i dirljiva priča u kojoj vidimo da ponekad puno bolji roditelj od onih fizičkih i pravih, to mogu biti neki drugi ljudi koji su spremni djeci pružiti toplinu, bliskost i ljubav.

IMDB LINK 

Primjedbe