THE SACRED SPIRIT (2021,ŠPA) - 6/10


 

Bizarnom kombinacijom crne komedije, trilera i SF-a se na festivalu u Locarnu predstavio Španjolac Chema Garcia Ibarra, a radnju filma koji mu je donio posebno priznanje žirija smjestio je u svoj rodni grad, Elche. I dok je cijela lokalna zajednica u mjestu u okolici Valencije zabrinuta jer je nestala desetogodišnja djevojčica, nekolicina new age fanatika i sljedbenika bizarnog kulta sudnjeg dana, uvjerena je da se proročanstvo ispunjava nakon smrti njihovog starog gurua, Julia. Pokojni Julio bio je vlasnik prostora u kojem se okupljala nekolicina tih freakova, naizgled rubno retardiranih muškaraca i žena ili ljudi s ozbiljnim psihičkim problemima, a među njima je i Jose Manuel, ujak nestale djevojčice.

Julio je pak bio jedan od onih tipova koji su tvrdili da su ih "oteli" vanzemaljci i otkrili im svoje planove, a njegova smrt za njegovu sljedbu zapravo i nije smrt, već samo početak transformacije u neko drukčije svojstvo. I djeluje od početka do kraja "The Sacred Spirit" nekako čudno, zbunjujuće, konfuzno, gledatelju nije jasno bi li ovo trebala biti bizarna komedija, mračni triler ili budalasti SF, a pokazat će se da je Chema umiksao svo troje. Na taj zbunjujući dojam dodatno utječe i činjenica da sve istovremeno djeluje nekako naturalistički, prirodno, ali i fantazmagorično, astralno te je snimljen film uz blještavo žarku paleta boja i sve to djeluje nekako kričavo, gotovo kičasto.

S druge strane, pokušao je apsurdnost cijele priče Chema naglasiti i pokušajem deadpanovskog humora na tragu Akija Kaurismakija koji nije baš do kraja profunkcionirao, a i ritam filma nekako je umarajući, spor i izvlači ga tek mudro pripremljeno iznenađenje u samoj završnici. Iako se čini da je to jedno od onih pomalo uspavanih španjolskih mjesta u kojima vrijeme sporo teče, ugođaj je od početka do kraja potpuno zbunjujući, čak uznemirujući i potpuno nam je nejasno što ti Juliovi sljedbenici izvode. Potpuno nam je nejasno trebamo li se tome smijati ili predmnijevati da bi se tu moglo dogoditi nešto jako loše, a na ekscentričnost i čudnost ovog filma dodatno utječe i činjenica da je autor odlučio angažirati isključivo neprofesionalne glumce, odnosno lokalce za koje je očito da nisu profesionalni glumci.

IMDB LINK 

Primjedbe