THE SAILOR (2021,SLK) - 7/10


 

Prilično nevjerojatnu životnu priču o starom mornaru Paulu Johnsonu donosi nam slovačka filmašica Lucia Kasova. Ova slovačka dokumentaristica zaputila se na Karibe, točnije u uvalu kod otočića Carriacou na Granadi gdje je posljednjih godina dom pronašao ekscentrični 80-godišnjak koji u jednoj od prvih rečenica ističe da nikad u jebenom životu nije živio na kopnu, a ne želi ni sada probati. Živi on na staroj jedrilici koja je danas očigledno u prilično raspadajućem stanju, a premda u početku možda i pretpostavljamo da je Johnson neki random čudak, vrlo brzo shvatit ćemo da je on bio ozbiljna faca.

Ne samo da je 40 puta u jedrilici preplovio Atlantik, već je i sam konstruirao i dizajnirao jedrilice na kojima je nekoć fino zarađivao, a sada cijedi zadnje ostatke ušteđevine. Danas svatko na jebenom internetu može pronaći moje nacrte dok sam nekoć po svakoj jedrilici napravljenoj po mom dizajnu zarađivao po tisuću dolara, priča stari i izbrazdani tip dok udara po rumu kojeg zalijeva pivom. Ne vidim zašto bih sada trebao prestati piti, a ionako ne popijem više od pola litre ruma dnevno, tvrdi čudak dok otkriva da je Amerika vjerojatno puna njegove djece koju je napravio šezdesetih kojih se sa sjetom prisjeća.

I priča on svoju životnu priču u OFF-u dok ga kamera prati tijekom njegovih svakodnevnih aktivnosti i svakodnevnih odlazaka na kopno po zalihe alkohola ili dok po potpalublju jedrilice traži neke svoje stare zapise ili fascinantne slike koje je nekoć naslikao. Nisam očekivao da ću živjeti tako dugo, ponavlja nekoliko puta ovaj osobenjak koji možda izgleda kao nekakva propalica, no shvatit ćemo vrlo brzo da je imao on bogat, sadržajan i nevjerojatan život kakvim se tek rijetki mogu podičiti. No, svjestan je on da je taj život iza njega i sada u samoći kao da čeka smrt koja ga je zaista i susrela ubrzo nakon premijere ovog nagrađivanog umjetničkog dokumentarca. 

IMDB LINK 

Primjedbe