THE VIRTUES (2019,GBR) - 9/10


 

Shane Meadows je jedan od zanimljivijih filmaša britanske novije generacije koji se početkom stoljeća predstavio filmovima kao što su "Dead Man's Shoes" i "This is England". Autor je to na kojeg je podjednako utjecao klasični britanski kitchen sink realizam, ali i stvaralaštvo Martina Scorsesea. Bavi se on uglavnom problematikom marginaliziranih, ogorčenih Britanaca, a u ovoj iznimnoj seriji glavni protagonist će se iz Sheffielda zaputiti u rodnu Irsku. Josepha (odlični Stephen Graham) upoznajemo kao fragilnog alkoholičara, izmučenog građevinskog radnika punog bijesa. Djeluje on kao tipični engleski luzer, bijedni nesretnik kojem su se karte promiješale valjda najgore što su mogle, a čini se da je dobrim dijelom on sam za to kriv.

I čini se u početku da bi ova četverodijelna mini-serija mogla biti klasična karakterna studija o traumatiziranom tipu, no nakon nekog vremena postat će nam jasno da je tu priča puno, puno mračnija. Kad Josephov sin s majkom i njenim novim partnerom preseli u Australiju, to će ga pogurnuti u užasnu krizu. Vratit će se on alkoholu kojeg se klonio dobre dvije godine, a kao jedino rješenje za obračun s demonima iz prošlosti pronaći će on povratak u Irsku iz koje je pobjegao još kao dječak prije više od 30 godina. Nikad se više on nije vraćao u Irsku i potpuno je izgubio kontakt sa sestrom Annom (Helen Behan) koja uopće i ne zna je li Joseph živ ili ne.

Kroz flešbekove, a ti segmenti izgledaju kao da su snimani nekom kućnom kamerom iz osamdesetih, dobivat ćemo povremeno uvid u Josephovo djetinjstvo. S vremenom će stvari polako sjedati na svoje mjesto i postat će nam ubrzo jasno da je "Virtues" zapravo potresna, teška, emotivna pa i šokantna, ali iznimno strukturina i dirljiva drama o suočavanju s prošlosti. Morat će se Joseph vratiti u prošlost i suočiti s onim što mu se događalo u djetinjstvu u domu za nezbrinutu djecu. No, kada se Joseph iznenada pojavi na kućnom pragu sestre koja će ga jedva prepoznati, shvatit ćemo da nije on jedini koji se mora suočiti s prošlosti i traumama koje ga proždiru. Gotovo istovremeno kad mjesto na sestrinom kauču potraži Joseph, u kući u kojoj s Annom žive tri sina i njen muž Michael (Frank Laverty), pojavit će se i njegova sestra Dinah (Niamh Algar).

Dinah je bijesna i agresivna pa i iznimno problematična djevojka koja time pokušava prikriti fragilnost i traumu koju je i sama proživjela i s kojom se nikako nije pomirila. Kad se takvo dvoje likova nađu zajedno, vrlo brzo će jedno u drugome prepoznati nešto jako slično onome što skrivaju u sebi i dovest će jedno drugo do toga da ta trauma i sve godinama potisnuto jednostavno mora eksplodirati. I to na kakav način i posljednja, četvrta epizode ove izvanredne serije je pravi udarac na sva osjetila, šok za organizam i apsolutno savršenstvo kojim je Meadows još jednom pokazao da se sjajno snalazi s takvim teškim i osjetljivim temama.

Ne bih želio otkrivati što se to dogodilo u ranijim fazama života Josephu i Dini jer i to su određena iznenađenja koja nosi "The Virtues". Sve tu djeluje tako stvarno, iskreno, nimalo usiljeno i artificijelno, već intenzivno, brutalno i katarzično. Serija je to koja je sjajno zaokružena i u kojoj Meadows u maniri vrsnog humanizma prikazuje živote ljudi koji su proživjeli traumu u djetinjstvu i mladosti, a to mu je itekako poznato jer je i sam bio zlostavljan kao devetogodišnji dječak te ga je i to inspiriralo na stvaranje ove fantastične serije. Iako se u početku može činiti da je tempo ove serije pomalo spor i da to praktički nigdje ne vodi, strpljenje se u ovom slučaju itekako isplati i do kraja sve tu sjeda na svoje mjesto i gledatelja doslovno ostavlja bez riječi. Izvrsna je i glumačka postava, a odlični britanski karakterni glumac Stephen Graham kojeg znamo i po epizodnim ulogama i u brojnim poznatim američkim filmovima i serijama, ovdje je ostvario možda i ulogu života.

IMDB LINK 

Primjedbe