ARGENTINA, 1985 (2022,ARG) - 8,5/10


 

Santiago Mitre predstavio se prije više od deset godina zanimljivom drama "El estudiante" o vječnom studentu kojeg će zaintrigirati politika, a sada je snimio daleko najambiciozniji film. Povijesna sudska drama koja tematizira vjerojatno najpoznatije suđenje u povijesti Argentine premijerno je prikazana u glavnom programu Venecije te je osvojila ondje nagradu filmskih kritičara, a "Argentina, 1985" je i tamošnji kandidat za Oscara i nagradu Goya za najbolji latinoamerički film. Kao što i sam naziv filma sugerira, radnja filma odvija se (uglavnom) 1985. godine, koju godinu nakon što je svrgnuta diktatura vojne hunte. Argentina je ponovno postala demokracija, no duhovi prošlosti i dalje se nadvijaju nad zemljom i podržavatelji desničarske diktature još su moćni.

Otkako je s vlasti svrgnuta vojna hunta, sramežljivo se traži da se vrh vojske koji je ujedno u razdoblju od 1976. do 1983. bio i vrh države izvede pred sud, no nitko se to ne usudi učiniti. Nitko, sve dok se ne pojavi iskusni tužitelj, pragmatični Julio Strassera (najpoznatiji argentinski glumac Ricardo Darin) te mladi idealist Luis Moreno Ocampo (Peter Lanzani), pravnik koji dolazi iz stare, vojničke obitelji koja je podržavala diktaturu. I dalje je na snazi retorika da za vrijeme diktature i nije bilo tako strašno, da je vojska samo branila građanstvo od subverzivnih elemenata, a sve torture, ubojstva, nestanci ljudi i dalje se guraju pod tepih. I pretvorit će se to u najveće suđenje u povijesti zemlje, a osim što je cijela društvena elita protiv čeprkanja po nedavnoj prošlosti, Strassera, Ocampo i mlada ekipa koju će okupiti su u utrci s vremenom jer su dobili iznimno kratki rok za prikupljanje dokaza.

I kada krene suđenje, ispostavit će se da su oni uspjeli pronaći itekakve jezive i stravične dokaze i svjedočenja o onome što se događalo koju godinu ranije, a čovjek kada sve to čuje, jednostavno mora biti bijesan. Mora se zapitati kako je nešto takvo uopće moguće i film je to sa snažnom humanističkom notom i podsjetnik da ovakvi užasni zločini ne bi smjeli proći nekažnjeno kao što su u većini slučajeva prolazili. I premda su praktički sve južnoameričke države tijekom 20. stoljeća prošle kroz neki oblik diktature i vladavine vojne hunte, Argentina je jedina od tih zemalja koja je provela ovakav postupak.

No, vidjet ćemo da to neće ići nimalo lako jer tužiteljstvo ne samo da će biti suočeno s opstrukcijama, pokušajima sabotaže suđenja i raznim podmetanjima, već će i Strassera i Ocampo doživjeti i izravne prijetnje smrću. Sjajno je Mitre uspio prikazati tadašnje povijesne okolnosti i oživjeti sredinu osamdesetih, a očigledno je kako je "Argentina, 1985" bila itekako skupa produkcija, ali ta je investicija itekako opravdana. Iako smo se već mogli nagledati sudskih drama koje su nekoć bile iznimno popularne i u Hollywoodu, uspio je Mitre tu postići dobru dinamiku, odnos među likovima, a istovremeno dobiti snažan emotivni efekt.

MDB LINK 

Primjedbe