TOVE (2020,FIN) - 7/10


 

Biografska drama o slikarici, ilustratorici i karikaturistici Tove Jansson je s budžetom od 3.4 milijuna eura bio drugi najskuplji finski film svih vremena, a bio je "Tove" i finski kandidat za Oscara. Iako je Tove najpoznatija po slikovnicama za djecu o Moominima, ova stilizirana drama iskusne Zaide Bergroth nikako se ne bi mogla okarakterizirati filmom za djecu. Prati ova estetizirana i produkcijski iznimno kvalitetno odrađena drama umjetnički formativne godine protagonistice i to u razdoblju od 1943. godine kada je imala prvu samostalnu izložbu pa sve negdje do početka pedesetih kada je već postala slavna i uspješna. 

Kako je to i obično bio slučaj, u početku ona i nije bila posebno uspješna pa upoznajemo Tove (Alma Pöysti) još za vrijeme II svjetskog rata kako pukušava izaći iz sjene oca, slavnog kipara koji baš i nije oduševljen idejom da njegova kći krene pomalo nesigurnim, avangardnim putem i bavi se nekom drukčijom vrsti umjetnosti. No, osim Tovine umjetničke izgradnje, u prvom planu je njen privatni život. Vidimo u početku Tove i njenu umjetničku ekipu kako organiziraju ilegalne tulume za vrijeme II svjetskog rata i kako se ona upušta u vezu s oženjenim političarem. Ipak, ključni trenutak za ovaj film bit će Tovino upoznavanje gradonačelnikove kćeri Vivice (Kristi Kosonen) koju su joj prije upoznavanja poznanici opisali kao djevojku iz visokog društva koja se pretvara da je kazališna režiserka.

Gotovo odmah Tove će se zaljubiti u visoku i markantnu Vivicu, egoisticu i manipulatoricu koja će se za slikaricu pokazati kao prava femme fatale. Naravno da je i Vivica udana i da ona aferu s Tove ne shvaća pretjerano ozbiljno, a mlada umjetnica koja je upravo počela raditi na likovima koji će je proslaviti, postat će potpuno zaluđena njom. Odlazit će i dolaziti tako Vivica godinama nakon što poslije rata preseli u Pariz i ostavljati Tove u kaosu i nerealnim nadanjima, a ova za to vrijeme zabranjena ljubav za Tove će ujedno poslužiti i kao lekcija i to iz više razloga. Tugu i nesreću privatnim životom pokušat će ona ispunjavati radom i crtanjem, a vrlo brzo postat će ona i velika svjetska zvijezda. Osim što je Bergroth snimila film s puno stila, osjećaja i mjere i što je "Tove" produkcijski iznimno kvalitetno napravljen, možda i najvažniji dio posla odradila je Pöysti. Ova više kazališna, nego filmska glumica uspjela je izgraditi kompleksan i zaokružen lik čiju psihologiju gledatelj može shvatiti.

IMDB LINK 

Primjedbe