CLERKS III (2022,SAD) - 6,5/10


 

Kevin Smith jedan je od onih američkih samoukih filmaša koji se vrlo rano proslavio. Snimio je on, zapravo, sve svoje najbolje filmove u dvadesetim godinama života, a niskobudžetna komedija "Clerks" koju je snimio za tridesetak tisuća dolara i u kojoj su glumili njegovi prijatelji, postala je pravi underground hit. Nastavak avantura dvojice djelatnika trgovine u New Jerseyju (u kojoj je Smith zapravo i radio početkom devedesetih dok je snimao "Trgovce"), Dantea (Brian O'Halloran) i Randala (Jeff Anderson) uslijedio je 2006., a treći čin stigao je sada.

I nažalost, nisu "Clerks III" ni sjena originala, pa ni ostalih filmova koje je Smith snimio devedesetih (Mallrats, Chasing Amy, Dogma) i imam dojam da nakon što snimi on hrpu bezvezarija, tada kao da se sjeti da bi mogao reciklirati neku od svojih starih tema. I dok mi svojevrsni reboot "Clerksa" odnosno "Jay i Silent Bob" nikada nijeo sjeo i uvijek su mi ta dva sitna dilera i besposličara koje su utjelovili sami Smith i njegov najbolji frend Jason Mewes bolje funkcionirali kad su bili epizodni likovi, priča o trgovcima imala mi je puno više smisla. I djeluje treći nastavak "Trgovaca" prilično nostalgično, posebno kad vidimo te likove koji su nekoć imali dvadeset i koju, a sada su već u pedesetima.

I praktički se nisu pomakli s mjesta. Dante i Randal i dalje rade u trgovini, Jay i Silent Bob i dalje su tu negdje i dilaju travu, a fino se ovdje Smith zavrkava i na vlastiti račun i na račun svih tih likova koji i u stvarnosti podsjećaju na ove te i u ozbiljnim godinama nisu puno sazrijeli. No, situacija će se tu uozbiljiti nakon što Randala strefi infarkt i nakon što preživi unatoč svim negativnim prognozama, on će odlučiti snimiti film o sebi u kojem će glumiti on sam i svi njegovi prijatelji. Naravno da će glavno mjesto radnje biti ista ta trgovina, a ono što će ovi neodrasli i nedorasli likovi pokušati snimiti bit će i svojevrsni remake originalnih "Trgovaca" i to doslovno kadar po kadar.

Pa iako je zadnjih godina Smith snimao bezvezne filmove (ajde, od tog kasnijeg jedino mi može proći triler "Red State" koji je tada bio nešto posve drukčije od onog što je prethodno snimao), očito je da za "Trgovce" ima on poseban dodir. Jasno da "Clerks III" vjerojatno neće puno značiti današnjim klincima ili onima koji nisu gledali prethodne filmove, no film je to kojim je ipak na kraju sasvim solidno zaokružio tu priču i pretpostavljam da je ovo kraj sage o ovoj ekipi. O ekipi koja je nekako lagano, coolerski klizila kroz život dok su bili mladi i bezbrižni, koji su imali svoj tip zafrkancije, pričali o filmovima, igrali hokej na krovu dućana, a sada su to ljudi u ozbiljnim godinama koji si možda i ne žele priznati da se vrijeme ne može zaustaviti.

IMDB LINK 

Primjedbe