AMERICA LATINA (2021,ITA) - 6,5/10


 

Massimo Sisti (standardno dobri Elio Germano) je uspješni zubar iz talijanskog grada Latine nedaleko od Rima. Posao mu ide odlično, živi on u raskošnoj vili s bazenom izvan grada sa ženom, dvije kćeri i tri psa, no sve će se to početi raspadati kada se jednog dana spusti u podrum kuće i pronađe ondje nepoznatu djevojku / djevojčicu zavezanu za stup i s povezom preko usta. Nije Massimu uopće jasno kako je cura ondje završila i tko ju je smjestio baš u njegov podrum. Čak počinje razmišljati je li moguće da se jednog petka tako napio s najboljim prijateljem pa je to sam učino, a da se uopće ne sjeća? Ili mu netko podmeće? Možda baš njegov frend koji ga je prethodno po tko zna koji put tražio pozajmicu?

Bila je ova psihološka drama / triler ipak korak unatrag za braću Damiana i Fabia D'Innocenza koji su se prethodno predstavili iznimnom i subverzivnom šokantnom dramom "Favolacce" koja im je donijela i Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na festivalu u Berlinu. "America Latina" premijerno je prikazana u Veneciji, i to u glavnom programu, no ovaj rubno nadrealni pokušaj subverzije i mračne društvene kritike i nije tako dobro profunkcionirao. Jedan od razloga je svakako taj što nam relativno brzo postane jasno što se tu zapravo događa i iz razloga da ne spoilam, neću tu ulaziti u neku dublju psihoanalizu.

Cijeli ovaj film zapravo izvlači odlični Germano (također dobitnik Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca iste godine kao i braća i to za ulogu mentalno hendikepiranog naivnog slikara u "Volevo nascondermi"), četverostruki dobitnik nagrade za najboljeg talijanskog glumca. Za talijanskog glumca godine Germano je bio nominiran i za ulogu čovjeka koji će potponuti u potpuno paranoju, a ta će paranoja s vremenom prijeći u pravo ludilo. Braći D'Innocenzo se mora priznati da su napravili još jednu posve uvrnutu i neobičnu priču te da je "America Latina" vizualno i stilski film autora koji itekako znaju što rade. No, jednostavno mi ovo nije sjelo ni približno dobro kao dijabolnični i mračni prethodnik.

IMDB LINK 

Primjedbe