COP SECRET (2021,ISL) - 6/10




 

Nekako sam se već navikao da s Islanda stižu gotovo isključivo stilizirani, artistički filmovi predviđeni za festivale sa snažnim autorskim štihom tako da je već ova akcijska komedija po tome bilo određeno osvježenje. Jedan od razloga za taj potpuno drukčiji pristup je u tome što autor ove parodije i nije "pravi" filmaš, a čim sam vidio njegovo ime, zvonilo mi je da mi je Hannes Por Halldorson odnegdje poznat. I nisam bio u krivu jer Halldorson je godinama bio golman islandske nogometne reprezentacije, a nakon što je odlučio završiti nogometnu karijeru, posvetio se svojoj drugoj ljubavi, filmu.

I prije nego što je postao profesionalac i gradio karijeru u Norveškoj, Nizozemskoj i Danskoj, Halldorson se bavio režijom, snimajući uglavnom spotove i reklame. Sada je konačno uhvatio vremena za osmisliti i debitantski cjelovečernji film, a "Cop Secret" je premijerno prikazan na festivalu u Locarnu te je kasnije osvojio nagradu i za europsku komediju godine. Nažalost, nije to baš bio moj stil humora iako je očito da je "Cop Secret" neskrivena parodija na holivudske akcijske spektakle koja je dotjerana preko svih apsurda. Priča je tu intencijski bedasta i budalasta pa tako imamo tu dva celebrity policajca iz Islanda i oni se natječu koji će na spektakularniji način razriješiti zločine.

Imamo dojam da je tu Reykavik opasnije mjesto od Los Angelesa ili Tijuane, a dok je Bussi zadužen za glavni grad, Hordur je za susjednu teritorijalnu jednicu. No, kad se pojavi kriminalni mastermind Rikki Ferrari koji je prava karikatura tih negativaca iz holivudskih akcića pa on i priča na engleskom i to glasom kao oni zlikovci iz superjunaka, Bussi i Hordur morat će postati partneri. I to ne samo u policijskom, već i doslovnom smislu jer će završiti oni zajedno, bez obzira što će Bussi pokušavati potiskivati svoje homoseksualne sklonosti. Dok je Bussi nekako povučen i zanima ga posao, Hordur je pravi celebrity. Nabildani poliglota koji govori 15 jezika i biseksualac, istovremeno policajac i supermodel. I djelovalo je na početku sve to čak i duhovito i zabavno, no brzo se sve to ispuhalo i ostalo samo bedasto pa i malo zamorno.

IMDB LINK 

Primjedbe