DONNIE DARKO (2001,SAD) - 10/10


 

Valjda dva desetljeća nakon što sam prvi (i do nedavno jedini) put pogledao misterioznu SF dramu kojom je tada 25-godišnji Richard Kelly debitirao u Sundanceu, odlučio sam ponovno baciti oko na ovaj kultni film za koji se sjećam da me tada iznimno živcirao. Umjesto originalne verzije, tek gledajući "Donnie Darko" sam shvatio da je riječ o redateljskoj, dvadesetak minuta dužoj verziji koja i dalje ne daje odgovore na brojna pitanja ovog čudnog, bizarnog, misterioznog, nadrealističkog filma, no nudi čudesno putovanje u jedan, najblaže rečeno, uvrnuti film. Iako je sam Kelly svoj film opisao kao "Lovca u žitu na način koji bi ga ispripovijedao Philip K. Dick", "Donnie Darko" je film koji je očigledno snimljen pod velikim utjecajem Davida Lyncha.

Od uvodnih scena filma čija je radnja smještena u listopad 1988. godine u tipično američko predgrađe koje kao da je preslikano iz Lynchevog "Plavog baršuna" film je to koji okupira pažnju. Nastavlja Kelly to izvrtanje američkih stereotipa o naizgled idiličnim i mirnim životima u tim malim, mirnim mjestima u kojima se nikad ništa ne događa i mladi samo čekaju da odu iz njih. No, film je to i o psihičkim bolestima jer vrlo brzo nam postaje jasno da je naslovni lik, srednjoškolski čudak u ulozi koja je torpedirala karijeru tada 20-godišnjeg Jakea Gyllenhaala paranoidni shizofreničar ili nešto iz sličnog dijapazona dijagnoza. Tu je i njegova gotovo pa tipična američka srednjoslojaška malograđanska obitelj. Dok je Donnie povučeni čudak, njegova starija sestra Elizabeth (Jakeova sestra Maggie Gyllenhaal) ipak je popularnija. Otac Eddie je tipični konzervativac iz unutrašnjosti Amerike dok je majka Rose (Mary McDonnell) jedna od onih ženica koja je sve podredila mužu i obitelji iako je jasno da je željela više od života.

Priča tu kreće kad se, baš kao u "Magnoliji", obitelji Darko desi nešto što se u teoriji nikad ne bi trebalo dogoditi. Motor aviona tijekom noći je pao na njihovu kuću, a svi su čudom preživjeli. Najveće je čudo što je preživio Donnie jer je motor pao na njegovu sobu, no nekoliko minuta ranije ovog je tinejdžera iz sna prenuo misteriozni glas koji ga je poveo van kuće. Ondje je shvatio da se iza tog glasa skriva netko u grotesknom, jezivom kostimu ogromnog zeca koji sam sebe naziva Frank i on će Donnieu precizirati da će za točno 28 dana, 6 sati, 42 minute i 12 sekundi biti kraj svijeta. Labilnog i fragilnog Donnieja, za kojeg ćemo shvatiti da i od ranije ima psihičkih problema, misteriozni zec će potpuno izmanipulirati i navesti na seriju kriminalnih radnji.

Mračan je to film koji se već punih 20 godina pokušava protumačiti na razne načine, dešifrirati i proniknuti što je to pjesnik zapravo htio reći. Jedna od draži "Donnie Darka" i filmova poput njega je što nema jednoznačnog i preciznog odgovora i što si svatko određene segmente i zaključak može protumačiti onako kako sam misli. Film je to koji se osim psihičkim bolestima, bavi i egzistencijalizmom i tjeskobom koje se miješaju s kvantnom fizikom i znanstvenom fantastikom, teorijom kaosa pa tako i zec u jednom trenutku Donnieu kaže da je destrukcija forma kreacije. Film je to i o društvenom licemjerju i nemogućnosti Donniejevih roditelja, posebno oca, da si priznaju da im sin pati od psihičke bolesti iako je i on sam svjestan da s njim puno toga nije u redu.

Film je to o stigmi koju ostavlja psihička bolest nekog člana obitelji na istu tu obitelj koja na nešto što je bolest gleda kao na sramotu, kaznu i prokletstvo. Na nešto o čemu je najbolje ne pričati i praviti se kao da problema nema jer tada će problemi valjda nestati. No, što je najbolje od svega, kad film dođe do kraja, gotovo sve teorije koje smo gledajući ga razvijali padaju u vodu. Na brutalan način "Donnie Darko" subverzira pa i dekonstruira ideal o mirnom, konzervativnom i tihom životu u predgrađu u kojem su svi dobri i prijateljski. Gotovo svi likovi su prikazani nekako cinično, groteskno pa je tako glavna faca u mjestu motivacijski govornik i nešto što bismo danas nazvali self-help guru Jim Cunningham (Patrick Swayze), ljigavac kojeg posebno žene iz te malograđanske sredine obožavaju.

Drew Barrymore je mlada nastavnica engleskog i književnosti koje u mlade pokušava usaditi želju da kritički razmišljaju i ne uzimaju zdravo za gotovo ono što im se servira zbog čega joj neće biti produžen ugovor u školi. Ona je u vezi s profesorom fizike koji će pak Donnieju skrenuti pažnju na knjigu "Filozofija putovanja kroz vrijeme" koju je pak napisala bivša nastavnica, danas starica koju svi smatraju senilnom luđakinjom. U isto vrijeme kad će na kuću obitelji Darko pasti avionski motor, u njihovo mjesto doselit će se i Gretchen Ross (Jena Malone), također povučena samotnjakinja koja će se brzo povezati s Donniejem.

U priču je Kelly ubacio mnogo toga što je i sam doživio za vrijeme odrastanja u sličnom gradiću u Virginiji, a odmah nakon premijere u Sundanceu, "Donnie Darko" je dostigao kultni status. Osam godina kasnije, bez Kellyjevog učestvovanja u nastanku filma, snimljen je i katastrofalni i potpuno promašeni nastavak "S. Darko", a već neko vrijeme se priča kako Kelly radi na nastavku filma koji ga je preko noći pretvorio u zvijezdu. No, status i očekivanja koja je podigao prvim filmom, Kelly kasnije ni izbliza nije opravdao. Snimio je on kasnije tek nekoliko potpuno bezveznih filmova za koje je teško uopće i pomisliti da ih je radio vizionar koji je osmislio film kao što je "Donnie Darko".

IMDB LINK 

Primjedbe