GOOD NIGHT OPPY (2022,SAD) - 7,5/10


 

U ljeto 2003. godine NASA je na Mars odlučila poslati dva robota blizanca nazvana Oportunity i Spirit. Plan je bio da ti roboti izdrže na Marsu 90 dana i pošalju na Zemlju neke važne podatke pošto je osnovni cilj misije bio pokušati doći do odgovora je li život na Marsu ikada bio moguć. Danas dobro znamo da je život na Marsu nemoguć, no Opportunity i Spirit poslani su na različite dijelove susjednog nam planeta u potragu za odgovorima, a ono što je trebalo trajati tri mjeseca, produžit će se na više od 14 godina koliko će jedan od tih rovera, naslovni Oportunityy ili za prijatelje Oppy ondje izdržati.

U dokumentarnom filmu koji je snimio Amerikanac Ryan White (The Case Against 8, The Keepers) pratimo kako je to izgledala ova misija od samih početaka pa do kraja Oppyevog života na crvenom planetu. Uz standardne arhivske snimke, intervjue sa sudionicima u projektu odnosno znanstvenicima iz američke svemirske agencije te uz naraciju poznate glumice Angele Bassett, najzanimljiviji dio je rekreiranje Oppyevih svemirskih pustolovina. Ekipa iz NASA-e očito je za potrebe filma izgradila još nekoliko sličnih robota, a White i ostatak ekipe zaduženih za vizualne efekte, smjestili su ga potom negdje u pustinju i točno pratili njegovu putanju po Marsu.

Pa iako obično tematika svemirskih putovanja te sličnih znanstvenih istraživanja baš i nisu pretjerano filmična, tim više jer su prosječnom gledatelju astrofizika, geologija i aeronautika potpune nepoznanice, uspio je White snimiti film lako razumljiv svakom prosječnom filmskom konzumentu. Iako je glavni protagonist filma robot, nekako se lako povezati za njega, baš kao što su se s Oppyem povezali i svi članovi ove misije kroz godine. Snimljen je "Good Night Oppy" gotovo u stilu svemirskih blockbustera koji su bili iznimno popularni devedesetih godina prošlog stoljeća, a riječ je o podjednako uzbudljivom, dinamičnom, edukativnom pa i emotivnom filmu koji su mnogi već svrstali u uzak krug najboljih dokumentaraca snimljenih u 2022. godini.

IMDB LINK 

Primjedbe