IN THE HEART OF THE MACHINE (2022,BUG) - 6,5/10


 

Najavljivao se bugarski kandidat za Oscara kao tamošnji odgovor na "Zelenu milju", no ipak ova dva filma ne mogu stati u istu rečenicu. Očekivao sam svejedno puno, puno više od "In the Heart of the Machine", filma čija je radnja smještena u zatvor u Sofiji 1978. godine, no neštu mi tu nije sjelo. Možda mi je nedostajao realistični ugođaj kakav obično očekujem u ovakvim filmovima iz istočne Europe i nije mi ova priča o slučajnoj talačkoj krizi djelovala stvarno. Možda su mi i režija i scenarij bili nekako ziheraški, glumačke izvedbe neuvjerljive, a priča nekako moralizatorska. Stilski se tu režiser Martin Makarijev očito odlučio više ugledati na holivudske filmove, prvenstveno već spomenutu "Zelenu milju" ili čak "Iskupljenje u Shawshanku", no ipak su to filmovi koje je pisao velemajstor (Stephen King), režirao čovjek koji itekako zna svoj posao (Frank Darabont), a nastupili su prvoklasni holivudski glumci.

To, nažalost, ovdje nije bio slučaj iako je na početku "In the Heart of the Machine" itekako obećavao. Glavni lik ujedno i pripovjedač kojeg svi nazivaju Boem, dobit će priliku za skraćivanje zatvorske kazne. Njegov je zadatak okupiti ekipu kako bi udvostručili proizvodnju u zatvorskoj tvornici. Ako u tome uspiju, upravitelj zatvora obećao mu je slobodu za šest mjeseci, a već Boemov izbor ekipe pokazat će se dosta problematičnim. Uz mladog ciganina Krasija, starog Učitelja, tražit će on ogromnog grmalja i dvostrukog ubojicu Sjekiru te podmuklog kriminalca Iglu. Krizna situacija u tvorničkom pogonu će nastati kada golub zaglavi u nekom od strojeva, a Sjekira će se oglušiti na zapovijedi čuvara da pokrene stroj i usmrti pticu, već će čuvare uzeti kao taoce.

Nastat će talačka kriza, ubrzo će tvornicu opkoliti brojne policijske snage, a svi pokušaji Boema i ostatka razumnog društva propast će jer Sjekira ne želi čuti za ništa dok se ne oslobodi golub. I ima u toj ptici koja je tko zna kako završila u unutrašnjosti tog teškog čeličnog stroja neke simbolike, a s vremenom ćemo upoznati i sudbine svih tih zatvorenika koji su se ondje našli. Film je to koji je kritičan prema vremenu komunističke diktature u Bugarskoj i prikazuje da često i nije bilo previše razlike između onih osuđenih na zatvorske kazne i onih koji su ih čuvali i osuđivali. Štoviše, ovi drugi nerijetko su bili i puno gori, no cijela ta poruka nekako mi je izgubljena u generalnoj osrednjoj izvedbi možda i prvoklasne ideje.

IMDB LINK 

Primjedbe