INEXORABLE (2021,BEL) - 7/10


 

Belgijanac Fabrice du Welz (Calvaire, Alleluia, Vinyan) nastavlja snimati mračne trilere kojima kao da pokušava istražiti one mračna mjesta u ljudima. Bio je "Inexorable" (preveli bismo to kao neumoljivo ili nepopustljivo) za nijansu slabiji film od njegovih najboljih djela, no svejedno je to dobar triler s kojim ljubitelji žanra i ne bi trebali puno promašiti. Za razliku od većine prijašnjih filmova, snimio je on "Inexorable" u pomalo klasičnom trilerskom stilu, gotovo na tragu Hitchcocka na kojeg se očigledno poziva posebno u scenama kada kamerom prelazi preko bezbrojnih stepenica, hodnika i prostorija velebnog dvorca u belgijskoj provinciji u koji je upravo preselila obitelj Bellmer.

Taj je dvorac nekoć pripadao ocu izdavačice Jeanne (Melanie Doutey) koja je u braku sa slavnim piscem Marcelom (Benoit Poelvoorde). On se prije više od 20 godina proslavio hit romanom naziva "Inexorable" i očito je on u stvaralačkoj krizi jer nikad poslije nije uspio ponoviti uspjeh. S njima je u dvorac doselila i desetogodišnja kći Lucie kojoj je otac upravo nabavio i psa kako bi joj pravio društvo u dvorcu koji je i dalje u fazi renovacije. Prema van njihov život djeluje idilično, no i prije nego što će se u njega ušuljati misteriozna djevojka Gloria (Alba Gaïa Bellugi) koju će uzeti kao kućnu pomoćnicu i dadilju kćeri, da se naslutiti neka neobična dinamika u odnosima i da je Marcel tu dominantna figura te da se sve prilagođava njemu.

I dok Bellmeri, tipični bezbrižni pripadnici više klase, još i ne slute da im prihvaćanje Glorie neće donijeti ništa dobroga, gledatelju je jasno da s tom djevojkom nešto nije u redu. Predstavlja se ona kao velika Marcelova obožavateljica, no sve do pred kraj nisu nam jasne njene namjere. Čini se ona na prvu kao fina, pristojna i radišna cura koja će vrlo brzo i lako zavesti sve, posebno Lucie koja će u njoj vidjeti uzor, no vrlo brzo shvatit ćemo da ima ona neke skrivene namjere. Neke mračne tajne iz prošlost počet će polako izlaziti na vidjelo, Gloria će polako okretati članove obitelji jedne protiv drugih i unositi kaos u njihove živote, a dok Bellmeri shvate što su to pustili u svoju kuću, već bi moglo biti prekasno.

IMDB LINK 

Primjedbe