LADY CHATTERLAY'S LOVER (2022,GBR) - 6,5/10


 

Onim nešto starijima prva asocijacija kad se spomene ime gospođe Chatterlay zasigurno je Sylvia Kristel. Nizozemka koja se proslavila erotskim serijalom "Emmanuelle" ponovno je početkom osamdesetih udružila snage s francuskim režiserom Justom Jaeckinom za još jedan softporn, snimljen po istoimenom ljubavno - erotskom romanu Britanca D. H. Lawrencea. Kada je krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća objavljen roman "Ljubavnik Lady Chatterlay" u mnogim je zemljama bio zabranjen zbog opscenosti, a njegova integralna verzija u Velikoj Britaniji je objavljena tek 1960. godine.

Šokirao je tada standardno konzervativnu i podjednako licemjernu britansku književnu scenu taj ljubić prilično eksplicitnim opisom zabranjene ljubavi mlade aristokratkinje i običnog radnika. Vremena su se danas prilično promijenila i teško je uopće snimiti nešto što bi moglo šokirati prosječnog konzumentna filmova jer praktički više nema onoga što nismo vidjeli. Pomalo nezahvalne zadaće nove adaptacije više-manje svima poznate priče primila se francuska glumica Laure de Clermont - Tonnerre koja je tri godine ranije debitirala kao scenaristica i režiserka kvalitetnom dramom snimljenom u Americi "Mustang". I ponovno se odlučila ona za modernistički pristup obrade ove već klasične priče te djeluje njen "Lady Chatterlay's Lover" kao zanimljiv miks klasičnog i modernog stila.

Ima tu dosta kadrova snimljenih kamerom iz ruke, i to dosta nemirnom, baš kakva je i mlada gđa Chatterlay čiji se muž, barun Clifford Chatterlay iz Prvog svjetskog rata vratio oduzet od struka na niže. I dok je on tipični britanski obijesni i dokoni aristokrat svog vremena, ktome iznimno bogati zemljoposjednik, mlada Connie (Emma Corrin) dolazi iz neke londonske srednje klase. Kada se Cifford iz rata vrati kući oduzet i impotentan, on će svojoj mladoj ženi predložiti da pronađe nekog ljubavnika koji će joj pomoći da zanese dijete i nastavi obiteljsku lozu. Mlada lijepa gospođa muževe riječi shvatit će itekako ozbiljno, no umjesto nekog aristokratskog bezveznjaka odlučit će se ona za lovočuvara muževog imanja, također ratnog veterana Olivera Mellorsa (Jack O'Connell) kojeg je žena ostavila dok se on borio u francuskim rovovima.

I bit će to jedna od onih fatalnih romansi u kojoj redateljica također prilično eksplicitno prikazuje njihovu ljubav i skrivanje po kolibama, pašnjacima i livadama. Naravno da će Connieine duge šetnje imanjem vrlo brzo izazvati mnoge sumnjive poglede, a ova erotizirana period drama čija se radnja odvija u onim tipičnim prekrasnim i zelenim britanskim vlastelinstvima, i dalje je u svojoj srži priča o pobuni. O pobuni mlade žene svjesne svoje seksualnosti i osjećaja protiv tog ljigavog konzervativnog duha i licemjernog društva u kojem je posve normalno da vlastelin slobodno jebe sve što hoda po imanju, no kada žena to učini, e tada je to sablazan. Pobuna je to mlade žene koja više ne želi živjeti u tom zlatnom kavezu u kojem naizgled ima sve, a zapravo nema ono što najviše želi - slobodu.

IMDB LINK 

Primjedbe