MY POLICEMAN (2022,GBR) - 7/10


 

Marion (Gina McKee) i Tom (Linus Roach) umirovljenici su koji su ostatak života odlučili provesti u obalnom mjestu na jugu Engleske, a nakon što je saznala da je njihov nekadašnji prijatelj Patrick (Rupert Everett) pretrpio teški moždani udar, Marion se odlučila brinuti za njega. Iako je Tom očigledno nezadovoljan ženinom odlukom i ne želi ni pogledati Patricka, svejedno će se on nastaniti u njihovoj kući, a potom se vraćamo u prošlost i paralelno pratimo njihovu priču otprije pola stoljeća. Marion (Emma Corrin) je mlada učiteljica koja je upoznala mladog policajca (Harry Styles) i ubrzo će se oni zaručiti, no u njihove će živote ubrzo ući nešto stariji muzejski kustos Patrick (David Dawson) i između ovo troje ljudi razvit će se neočekivani ljubavni trokut.

Radnja se tu odvija pedesetih kada je homoseksualizam u Velikoj Britaniji bio ne samo zabranjen i kažnjiv, već su ti seksualno devijatni ljudi, kako su ih tada nazivali, zbog svojih sklonosti završavali u zatvoru. Tako će Marion poslužiti kao svojevrsni paravan za Tomovu romansu s Patrickom, a iako će ovaj mladi policajac pokušati potisnuti svoje osjećaje, to mu baš i neće uspjevati te će se njihova veza ubrzo razotkriti. "My Policeman" je film o potisnutim osjećajima, osjećaju krivnje i srama koji će svo vrijeme proganjati Toma u izvedbi Stylesa koji je pomalo očekivano i najslabija karika cijelog filma. Mlada engleska glumica Emma Corrin čak mi je bila i najbolja od cijele ekipe dok je režija pomalo teatralna što i ne čudi ako se zna da je Michael Grandage prvenstveno kazališni redatelj.

Svejedno, bio je "My Policeman" i više nego solidna melodrama, tragična i tužna priča o promašenim životima provedenim u laži i skrivanju. Priča je tu fino strukturirana i dobro balansira između događaja pedesetih i onih u sadašnjosti te polako shvaćamo kako je ono što se između njih troje dogodilo u mladosti, imalo utjecaj na njihove živote kasnije. Pa iako je homoseksualizam tada bio kažnjiv, očito su se gayevi i tada uspjeli bez problema "nanjušiti" pa tako ni elegantnom muzealcu nije previše smetalo što je Tom tek počeo vezu s Marion. Nije siroti prostodušni i sramežljivi Tom još doduše ni znao da je gay te se prepustio strastima s drugim muškarcem, no od početka znamo da je ta veza bila osuđena na propast.

IMDB LINK 

Primjedbe