THE KINGS OF THE WORLD (2022,KOL) - 10/10


 

Kolumbijka Laura Mora Ortega već je prethodnim filmom "Matar a Jesus" pokazala da je autorica na koju treba obratiti pažnju, a očekivanja je potvrdila sljedećim filmom. Senzacionalnom pustolovnom dramom o pet prijatelja iz Medellina koji će se zaputiti u odiseju Kolumbijom kako bi pronašli komadić zemlje koji je jedan od njih dobio u nasljedstvo od bake. "Los reyes del mundo" dobio je glavnu nagradu na uglednom festivalu u San Sebastianu, a film je to uz koji upoznajemo sav sjaj i bijedu današnje Kolumbije, zemlje opustošene kriminalom i desetljećima građanskih ratova.

Upravo je završetak građanskog rata mladiću s ulica Medellina po imenu Ra donio nešto dobroga. Njegova obitelj ranije je otjerana sa sela koje je nekoć okupirala jedna od brojnih tamošnjih paramilitarnih organizacija, a kako je rat završen, država je odlučila vratiti zemlju nekadašnjim vlasnicima. Baš kao i njegovi prijatelji Culebro, Sere, Winny i Nano, on je klinac s ulice kojem su umrli svi članovi obitelji. Snalaze se oni i preživljavaju u toj pravoj džungli na medellinskom asfaltu gdje ih proganjaju i maltretiraju jači i moćniji uličari, a kada Ra dobije rješenje da mu se vraća zemlja duboko u provinciji zemlje, svi oni naivno će pomisliti da su konačno i oni dobili svoje mjesto pod suncem.

Pet marginaliziranih klinaca, potpuno divljih 15, 16, 17 i 18-godišnjaka koji iako su cijeli život proveli u velikom gradu, kao da su živjeli izvan civilizacije, pomislit će da je i njih konačno krenulo. Povjerovat će da će mir, sigurnost i mjesto na kojem će moći biti svoji i gdje ih nitko neće dirati pronaći duboko na selu te će krenuti na fascinantno putovanje puno opasnosti tijekom kojeg će spoznati i ono najgore i ono najbolje od svoje zemlje. I nemamo mi nikakvih iluzija o tim klincima jer jasno nam je da su to mladi divljaci koji se ponašaju kao da za njih nikakvi zakoni i pravila ne vrijede, već imaju neki svoj kodeks ponašanja. Pravi su to vandali koji se i ne znaju civilizirano ponašati te i putem demoliraju javnu rasvjetu, uništavaju korale za stoku na koje nailaze putem.

Takvo ponašanje na kraju će ih skupo koštati, a ovi bijesni i divlji klinci spremni su platiti skupu cijenu da bi se dokopali svog komadića raja. Iako je Ortega "The Kings of the World" snimila u realističnom, gotovo u naturalističkom stilu i djeluje to nevjerojatno autentično i stvarno, istovremeno je to iznimno poetičan film snimljen s puno stila. Film uz koji upoznajemo sve apsurde i čuda te fascinantne Južne Amerike, posebno Kolumbije u kojoj su gradovi nakrcani kao šipak, a ostatak te predivne zemlje je pust. Malo je reći da su tu i okruženje i fotografija čudesni, a ovi savršeni marginalci do kraja će shvatiti da je stvarna kolumbijska džungla možda i opasnija od asfaltne džungle na koju su navikli i u kojoj ipak znaju neka pravila.

IMDB LINK 

Primjedbe