THE NEW GREATNESS CASE (2022,RUS) - 8/10


 

Prilično šokantan uvid u društvenu situaciju današnje Rusije donosi istraživački dokumentarac mlade ruske filmašice Ane Šišove koja trenutačno živi u Izraelu. "The New Greatness Case" prati slučaj koji je započeo još 2018. godine, a film je premijeru imao taman u vrijeme početka napada Rusije na Ukrajinu. Kako je riječ o prilično osjetljivoj temi, puno toga snimljeno je skrivenom kamerom, u tajnosti, a na užasavajući način "The New Greatness Case" oslikava kako se Rusija zaista pretvorila u pravu diktaturu. U jezivu policijsku državu kojom vlada cenzura i progon neistomišljenika, a priznanja optuženih za protuzakonita djelovanja iznuđuju se šokantnom torturom.

Prati ovaj film u početku 17-godišnju djevojku iz Moskve Anju Pavlikova koja će se ubrzo naći u istražnom zatvoru (potom i u kućnom pritvoru) zbog optužbi da je bila članica ekstremističke terorističke organizacije kojoj je cilj bio nasilno srušiti aktualnu vlast. Vidimo tako kako su se Anja i još nekolicina mladih poput nje i koju godinu starijih okupili prvo na društvenoj mreži da bi raspravljali o politici i stanju u državi, a zatim su se počeli i fizički okupljati. Pronašli su oni prostor, počeli slagati manifeste, organizirati se, no vrlo brzo svi su uhićeni i strpani u zatvore zbog optužbi za terorizam. Ubrzo se ispostavilo da su grupu The New Greatness zapravo osnovali agenti ruske tajne službe (FSB) koji su se infiltrirali među mlade te potom osmislili cijelo djelovanje organizacije.

Tri godine nakon što je policija pohapsila sve te klince i suočila ih s optužbama da su pokušavali izvesti državni udar, Šišova prati obitelj Anje Pavlikove dok pokušava dokazati da njena kćer nije ekstremistica i teroristica. I prava je to borba s vjetrenjačama, a kroz priču o tom procesu, Šišova donosi i zaprepašćujuću i šokantnu sliku ruskog društva. Vidimo tu kako se sudski procesi montiraju na istovjetan način kao u vrijeme Staljina i kako se na sve načine pokušava onemogućiti politički aktivizam. Prosvjedi se zabranjuju i organizatori kažnjavaju, a na mirne prosvjednike šalju policajci s pendrecima. Ljudi se bacaju u zatvore nakon što su njihova priznanja prethodno iznuđenja jezivom torturom koja podrazumijeva elektrošokove, pa i silovanja pendrekom na koji se stavi kondom.

Donosi "The New Greatness Case" još strašniju, šokantniju i tužniju sliku Rusije pod Putinom nego što bismo uopće mogli zamisliti. Sliku države koja se pretvorila u represiju, u kojoj se pokušava ubiti svaka pomisao kritičnog razmišljanja i svi oni koji su protiv vlasti smatraju se opasnost. Film je to za čije je snimanje trebalo puno hrabrosti i premda i u brojnim zapadnim državama ne cvjetaju ruže kad su u pitanja građanske slobode i ljudska prava, Rusija se očito po tom pitanju vraća stoljeće unatrag. Imao je ovaj film lijep festivalski život, osvajao nagrade i na festivalu IDFA u Amsterdamu, a jedna od zemalja koproducenata bila je i Hrvatska.

IMDB LINK 

Primjedbe