THE SPIRAL STAIRCASE (1946,SAD) - 8/10


 

Nijemac Robert Siodmak je nakon Alfreda Hithcocka vjerojatno najpoznatiji i najuspješniji majstor trilera / horora iz zlatnog doba Hollywooda, a "The Spiral Staircase" i danas se smatra jednim od njegovih najboljih filmova. Izvrsno je Siodmark u ovom mračnom psihološkom trileru smještenom u Vermont na samom početku 20. stoljeća spojio elemente i motive iz klasičnog horora i tada iznimno popularnog film-noira pa i melodrame. Ponio je sa sobom iz rodne Njemačke koju je napustio kada su nacisti ugrabili ondje vlast i dašak germanskog ekspresionizma pa i utjecaja nijemog filma, što se također očituje i u glavnoj protagonistici.

Helen (Dorothy McGuire) je nijema djevojka, kućna pomoćnica starije i teško pokretne gđe Warren (Ethel Barrymore zaslužila je nominaciju za sporednu žensku ulogu), a događa se to u kišnoj, olujnoj, grmljavinskoj noći u kojoj je misteriozni serijski ubojica već pronašao treću žrtvu. Helen je u posebnom strahu jer ubojica je posljednja žrtva žena s hendikepom, a odmah nakon saznanja da je ubojica ponovno napao, sklonit će se ona u velikoj, prostranoj kući gđe Warren. Ondje će se naći i puno drugih likova poput vlasnicinog posinka Alberta, njenog sina Stevena i cijele vojske ostale posluge i gostiju koji će dolaziti i odlaziti.

U jednom trenutku Helen će primijetiti kako kroz prozor neka misteriozna muška osoba gleda u njihovu kuću, a vrlo brzo stanari će se naći u ozbiljnoj opasnosti. Ističe se "The Spiral Staircase" i kao svojevrsni prethodnik slasher horora, a stilski je ovaj film očigledno snimljen pod utjecajem Hithcocka koji je tada već stekao ime i ispekao zanat. Možda po uzoru na kolegu, i Siodmak se nakratko pojavljuje u filmu ili preciznije rečeno vidimo njegove oči u close-upu kao ubojicine dok promatra Helen. Saznat ćemo do kraja i zašto Helen zapravo ne govori i da nije nijema od rođenja, već je u djetinjstvu preživjela strašnu traumu, a činjenica da ne govori učinit će je još lakšom metom za ubojicu.

IMDB LINK 

Primjedbe