ATTACHMENT (2022,DAN) - 6,5/10


 

Maja (Jospehine Park) je 30-godišnja nerealizirana glumica iz Kopenhagena koja će se ludo zaljubiti u studenticu iz Londona Leah (Ellie Kendrick) koja je nakratko stigla u Dansku zbog nekakvog istraživanja. Idila će biti kratka jer će se nakon misterioznog napadaja poput epilepsije Leah morati vratiti kući, a Maja će otići za njom, u ortodoksnu židovsku četvrt u Londonu gdje Leah živi sa strogom i tajnovitom majkom Chanom (Sofie Grabol koje se i dalje najbolje sjećamo kao detektivke Sarah Lund iz već kultne danske serije "Killing"). I Chana je podrijetlom Dankinja, no Maji će od početka puno toga u odnosu njene drage i njene majke biti i više nego čudno. U kući će otkrivati neke čudne predmete i počet će sumnjati da hladna i odriješita Chana čini nešto kako bi sabotirala njihovu vezu i nagnala je da se vrati kući.

No, ispostavit će se da je priča tu puno mračnija od onog što se činilo u prvi mah kada je izgledalo da bi "Attachment" mogao biti neka sladunjava romantična komedija. S vremenom će se debitantski film Gabriela Biera Gislassona pretvoriti u pravi folk horor, a vrlo brzo postat će nam jasno da radnja tu nije slučajno smještena u ortodoksnu židovsku zajednicu o kojoj će Maja ponešto naučiti od također tajnovitog Majinog strica Leva (David Dencik). Zadnjih godina pojavilo se nekoliko horora koji se bave židovskom mistikom i demonologijom poput poljskog "Demona" ili američkog "The Vigil", a baš kao što je taj svijet Kabale, Golema ili Dybbuka potpuno nepoznat za Maju, potpuno je nepoznat i za većinu gledatelja.

Vodi nas na kraju "Attachment" u svijet židovske crne magije, a pretvorit će se ovaj sasvim solidan film u židovsku varijaciju na temu "Egzorcista". Najjači adut ovog filma je kvalitetno strukturirana priča koja je istovremeno i slojevita, ali i jeziva i mračna. Ta jezivost postupno će se pojačavati kako se razvija film i kako Maja shvaća da bolest i stanje u kojem se Leah nalazi nije nešto prirodno, no osobi poput nje teško je povjerovati u židovske priče o magiji, tajnama, misterioznim obredima i praznovjerju.

IMDB LINK 

Primjedbe