NINOTCHKA (1939,SAD) - 8/10


 

Šveđanka Greta Garbo jedna je prvih zvijezda Hollywooda, a uloga u romantičnoj komediji Ernsta Lubicha bila je gotovo potpuna suprotnost od uloga hladnih, melankoličnih, tragičnih likova kakvima se proslavila još dvadesetih godina prošlog stoljeća. Uloga sovjetske agentice Ninotchke koja se zaputila u predratni Pariz zapravo je i svojevrsna parodija likova kakve je Garbo utjelovljavala tijekom karijere koju je iznenađujuće odlučila završiti početkom četrdesetih. To je samo pojačalo enigmu Garbo, a uloga Ninotchke donijela joj je četvrtu i posljednju nominaciju za Oscara za glavnu žensku ulogu dok je ova romatnična komedija bila je zapravo pretposljednji film koji je snimila.

I premda je "Ninotchka" neupitno arhaičan i staromodan film, bila je to iznenađujuće zabavna pa i duhovita romantična komedija u odnosu na koju se velika većina modernih izdanaka žanra može sakriti u mišju rupu. Gotovo pa je to klasična komedija zabune jer sovjetska agentica Ninotchka u Pariz će tridesetih stići kako bi iz problema izvukla tri smotana sovjetska agenta kojima se omilio život na zapadnjački način. Iranoff, Buljanoff i Kopalski činovnici su sovjetskog ministarstva trgovine čiji je zadatak u Parizu preprodati nakit konfisciran od ruske aristorkacije nakon građanskog rata.

No, ispostavit će se da nakit koji oni pokušavaju na crnom tržištu prodati kako bi poštopali rupe u sovjetskom gospodarstvu pripada vojvotkinji koja je utočište pronašla u prijestolnici Francuske. Njen odvjetnik, grof Leon (Melvyn Douglas) pokušat će joj vratiti nakit prije nego što ga sovjeti prodaju, a nakon što se situacija potpuno zakomplicira, Moskva će u Pariz poslati specijalnu agenticu Ninu Ivanovnu Jakušovu odnosno Ninočku. Ona je hladna, opaka, gorljiva komunistica koja želi što prije završiti posao i vratiti se kući u Sovjetski savez, no igrom slučaja upustit će se ona u romansu s grofom Leonom i ne znajući da on zastupa drugu stranu.

Malo, pomalo njena fasada ledene kraljice polako će se topiti, a film je to koji se neskriveno izruguje tadašnjem Staljinovom jednopartijskom totalitarnom sistemu. Zanimljivo je kako je Lubitsch bio jedan od prvih njemačkih filmaša koji se okušao u Hollywoodu i tijekom tridesetih je bio jedna od najvećih redateljskih zvijezda. Proslavio se posebno sličnim romantičnim komedijama, a "Ninotchka" je bila posebna i zbog toga što se možda prvi puta na filmu moglo vidjeti ledenu kraljicu Garbo kako se smije pa i ne čudi da se ova romantična komedija reklamirala s "Garbo se smije!". Također, jedan od scenarista "Ninotchke" bio je još jedan kasnije iznimno uspješni filmaš također germanskog podrijetla Billy Wilder koji je tijekom četrdesetih i pedesetih postao jedan od najvažnijih i najboljih holivudskih režisera.

IMDB LINK 

Primjedbe