THE STARLING (2021,SAD) - 6/10


 

Bio je ovo još jedan u nizu filmova u kojima se teškim temama pokušava prići na pomalo gorko - slatki, humoran način, bi bio je "The Starling" ili "Čvorak" film koji je ne samo zaglavio u prilično stereotipnim situacijama, već i dosta površan pa i bedast. U središtu pažnje su Lilly (Melissa McCarthy) i Jack (Chris O'Dowd), par koji je prije godinu dana ostao bez kćeri. Dok se učitelj Jack nije s tim mogao nositi i nakon što si je pokušao oduzeti život završio u psihijatrijskoj ustanovi, Lilly pokušava dalje živjeti. Radi ona i dalje u lokalnoj trgovini, brine se za kuću i okućnicu te redovito posjećuje muža koji se sve više povlači u sebe i ne želi ničije društvo.

I kao da to nije dovoljno, tu je obitelj čvoraka koji će u Lillynom dvorištu saviti gnijezdo i u pokušaju simboliziranja obitelji i brige za nju, ona će krenuti u obračun s njima i pokušat će ih se riješiti na sve načine. U međuvremenu, počet će se ona družiti i razgovarati s psihoterapeutom koji je u međuvremenu postao veterinar, dr. Larryjem Fineom (Kevin Kline), pomalo ciničnim tipom koji se s ljudi prebacio na životinje jer očito više nije mogao podnijeti sve te priče i analize koje su obično rezultirale neuspjesima. Ipak, postat će on Lillyn netipični savjetnik, no cijela ova priča djelovala je dosta artificijelno, umjetno i koliko god se glumci trudili u svoje likove unijeti životnost i izvući ih zone klišeja, zahvaljujući emocionalno manipulativnom i stereotipnom scenariju nisu u tome uspjeli.

Cijela ta priča sa čvorkom, pticom koja se uselila u Lillyno dvorište djelovala mi je potpuno promašeno i nepotrebno iz nekog razloga ubačeno u cijelu ovu priču valjda iz razloga da se humorom pokušaju razbiti teške boje kojima se bavi film. No, nije to profunkcioniralo onako kako su zamislili scenarist Matt Harris i redatelj Theodore Melfi (puno, puno bolji St. Vincent koji je ipak imao nadahnutog Billa Murrayja u ulozi kao stvorenoj za njega). Naravno, nije to sada ni toliko loše ili glupo, već je "The Starling" tipična američka limunadica, melodrama u kojoj se o nekim važnim i teškim temama pristupilo na dosta površan i preočit način i koja podilazi publici te nekako umjetno cilja na emotivnu reakciju. 

IMDB LINK 

Primjedbe