WHEN YOU FINISH SAVING THE WORLD (2022,SAD) - 7/10


 

Jesse Eisenberg posljednji je u nizu glumaca koji se odlučio okušati kao scenarist i redatelj. Ovog američkog glumca vjerojatno i dalje najbolje pamtimo po ulozi Marka Zuckerberga u Fincherovoj "Društvenoj mreži", a i u velikoj većini ostalih filmova glumio je on neke prilično šmokljanske, geekovske likove ili kako se već takvi danas nazivaju. Zato i ne čudi da je glavni lik njegove humorne drame tinejdžer koji nevjerojatno podsjeća na tipove kakve je Eissenberg često glumio, mladi mršavi šmokljan koji se nada da će postati nova glazbena zvijezda s društvenih mreža. Ziggy (Finn Wolhard odnosno Mike iz serije Stranger Things) je podjednako čudan i bahat mladić koji kao da uopće nema prijatelja, a čini se kao da je jedini smisao njegovog života društvena mreža na kojoj live-streama neke tinejdžerske pjesmuljke.

Potpuno je on nezainteresiran za bilo što drugo, jedino što ga zanima je broj pretplatnika, a problem će nastati kada se zainteresira za zgodnu kolegicu iz razreda Lilu. Kako bi impresionirao ovu politički osvještenu djevojku koja s kolegicama stalno lamentira o svjetskim problemima i  piše angažiranu poeziju i Ziggy će pokušati postati zainteresiran za politiku kako bi uopće s njom mogao pokrenuti neku konverzaciju. Njegova potpuna nezainteresiranost za bilo što užasavajuće iritira i njegovu mamu Evelyn (standardno dobra Julianne Moore), socijalnu radnicu koja radi u prihvatilištu za žene žrtve nasilja i stalno pokušava nekome pomoći. No, taj njezin nagon djeluje čak prilično iritantno, nametljivo i stalno se ona gura u sve, a dominantna i naporna mama koja je frustrirana što ne može oblikovati sina s kojim i nema nikakvih zajedničkih interesa, novu fiksaciju će pronaći u sinu korisnice prihvatilišta.

I pokušat će ona tim malim korakom spasiti svijet iako nam je od početka jasno da je klinac po imenu Kyle prilično nezainteresiran za njenu pažnju i iz puke pristojnosti pristaje na njene zahtjeve. Ideja spašavanja svijeta postat će zbog Lile zanimljiva i Ziggyu, no zapravo na površan način jer shvatit ćemo ubrzo da je on razmaženi narcisist, baš kao što je i njegova majka. "When You Finish Saving the World" jedna jed onih modernih indie coming of age humornih drama u kojima su glavni likovi pomalo vudialenovski, članovi visokoobrazovanih obitelji neke srednje klase, lijevo - liberalne političke orjentacije koji uglavnom lamentiraju o svjetskim problemima i prate trendove, no rijetko kada idu dalje od te mentalne masturbacije.

Iako me dijelom ovaj film i živcirao i iritirao, ipak je do kraja "When You Finish Saving the World" bila jedna topla, suvremena i aktualna priča i o generacijskom jazu, ali i o duhu vremena u kojem nominalno svi znaju sve o većini svjetske problematike, no zbog vlastitog konformizma rijetko tko se odlučuje nešto stvarno i poduzeti. Kada se nešto i poduzme, nerijetko se to, baš kao i u slučaju Ziggya i Evely čini iz nekih sebičnih razloga, kako bi se osjećali bolje, a nije to ništa novo da je ponekad puno lakše brigati tuđe brige i mučiti se zbog tuđih problema, nego se pozabaviti s vlastitim poteškoćama. Film je to i o generacijskom jazu između roditelja i djece koji se nerijetko potpuno ne razumiju i koji su potpuno različiti svjetovi te jednostavno više ne znaju kako uopće ostvariti komunikaciju.

IMDB LINK 

Primjedbe