A WOUNDED FAWN (2022,SAD) - 6/10


 

Da se nekoliko mjeseci prije ovog stiliziranog horora - trilera nije pojavio ipak puno bolji "Fresh", možda bi i "A Wounded Fawn" zaslužio nešto puno bolju ocjenu. Koncept je u ova dva filma dosta sličan, samo što u "Ranjenom lanetu" kako bismo preveli naziv ovog niskobudžetnog indie horora, od samog početka znamo da je tip koji će glavnu protagonisticu odvesti na vikend u brvnaru u šumi manijakalni serijski ubojica. Film je to u kojem autor stilom i tehnikom pokušava evocirati klasike Daria Argenta, no film je to koji, baš kao i gotovo svaki novi horor, pokušava imati i neku simboličku, dublju razinu.

Odmah u uvodnoj sceni upoznajemo misterioznog tipa koji se nadmeće u aukciji za starogrčku skulpturu koja se naziva Bijes erinija. Erinije su po grčkoj mitologiji boginje osvete i prokletstva čija je zadaća bila progoniti zločince i od njih nije bilo spasa, a čak su ih se bojali i puno ozbiljniji i poznatiji bogovi s Olimpa. Pa iako će taj trgovac umjetninama po imenu Bruce (Josh Ruben) izgubiti financijsko nadmetanje za vrijednu statuu, svratit će on kasnije do kuće gospođe koja je dala izdašniju ponudu, ubiti je i zgrabiti statuu. Potom upoznajemo kustosicu u muzeju u kasnim tridesetima, ranim četrdesetima Meredith (Sarah Lind) koja se oporavlja nakon bolnog prekida i sprema se na prvi spoj sa šarmantnim tipom kojeg je upoznala na nekoj izložbi.

I nije neko iznenađenje da je taj tip zapravo Bruce, a gledatelj je ovdje u velikoj prednosti u odnosu na nesretnu Meredith koja je očito tako očajna da će pristati na prvi spoj otići s tipom kojeg je tek jednom u životu prethodno vidjela i to u njegovu vikendicu smještenu duboko u šumi. I već na putu prema toj modernoj, urbanoj i skupocjenoj vikendici, Meredith kao da će početi shvaćati da je napravila krivu odluku, no povratka više nema. Ono što je u početku izgledalo kao klasični horor - triler o poremećenom serijskom ubojici koji će u šumi proganjati naivnu ženu, u drugom dijelu filma pretvorit će se u nadrealističku psihodeliju. Pa iako smo od početka znali da je Bruce manijakalni ubojica, vjerojatno impotentni tip koji proganja i masakrira žene, ipak se nije dalo naslutiti da je majstor baš tako otišao na kvasinu.

IMDB LINK 

Primjedbe