DEVOTION (2022,SAD) - 6,5/10


 

Kad sam već propustio nastavak "Top Guna" jer jednostavno organski više ne mogu podnijeti Toma Cruisea, eto jednog avijatičarskog filma kojem sam ipak odlučio dati priliku. I nisam požalio jer "Devotion" se pokazao kao solidna povijesna ratna drama čija se radnja odvija uoči i za vrijeme Korejskog rata i pratimo tu biografsku priču prvog afroameričkog ratnog pilota Jessea Browna (Jonathan Majors). Generacija je to koja se osjeća pomalo razočarano i promašeno jer je bila premlada kada se odvijao II svjetski rat i nisu u njemu mogi sudjelovati, no kao što je to obično sa željama s kojima treba biti oprezan, one će se i ovoj ekipi uskoro ostvariti.

Prije toga u središtu pažnje je odnos Browna s ostalim pilotima u svojoj jedinici, posebno s poručnikom Tomom Hudnerom (Glen Powell glumio je pilota i u nastavku "Top Guna") između kojih će se razviti veliko prijateljsvo. I nije to tipičan američki film o rasizmu jer Brown na sebe ne želi gledati kao na žrtvu rasnog sustava i činjenicu da je prvi i jedini pilot u američkoj avijaciji. I sam naziv filma sugerira koliko je on zapravo bio posvećen tome da uspije i itekako je on svjestan da se na njega i ono što radi gleda kroz potpuno drukčije naočale u odnosu na njegove kolege svjetlije boje kože. Svjestan je on da mora raditi puno više od ostalih, da mora biti najbolji ako misli uspjeti, a iako su ga njegove kolege u avijaciji potpuno prihvatili i svjesni su da je on najbolji među njima, rasizam se svejedno i dalje itekako osjeti.

Tako i sam Brown ima čudnu mantru i motivaciju te se prije svake misije tjera rasističkim uvredama koje su mu tijekom života izrečene i koje je strpljivo i pažljivo zapisivao u dnevnik. Iako se ne prikazuje nasilje koje je Brown morao istrpjeti da bi došao ondje gdje sada je, da se naslutiti da mu nije bilo nimalo lako, a kada stigne Korejski rat, željet će se on posebno dokazati. Zanimljivo je kako i sam redatelj J. D. Dillard dolazi iz vojničke obitelji i njegov je otac Bruce bio tek drugi afroamerički pilot koji je dobio priliku voziti za elitnu avijatičarsku postrojbu Plavi anđeli.

Stoga je i za Dillarda ova priča zasigurno bila dobrim dijelom osobna i bio je to njegov do sada najambiciozniji film nakon indie superherojske drame "Sleight" i horora "Sweetheart". Iako je jasno da se budžeti "Top Guna" i "Devotion" ne mogu uspoređivati, imao je ovaj film i više nego lijep budžet od 90 milijuna dolara, no jednako lijepo je flopnuo na kino blagajnama zaradivši tek nešto više od 20 milijuna. Svejedno, produkcijski je to izvedeno i više nego solidno i film je to koji bi se podjednako moglo opisati koliko klasičnim ratnim akcićem o junaštvu, toliko i intiminističkom, unutarnjom dramom o rasizmu, nepravdi, nejednakosti i želji pojedinca da se izdigne iznad svega toga.

IMDB LINK 

Primjedbe