HAND ROLLED CIGARETTE (2020,CHN) - 7/10


 

Krajem devedesetih Hong Kong je iz statusa birtanskog protektorata ponovno postao sastavnim dijelom Kine, a upravo u razdoblju 1996. na 1997. godinu počinje radnja ovog neonoirovskog krimića. Odmah u uvodnoj špici saznajemo da je britanska vlada domaćim ljudima koji su bili pripadnici tamošnjih oružanih snaga ili vojske ostavila da se sami pobrinu za sebe. Upoznajemo tako na početku četiri hongkonška vojnika na jednom od posljednjih zadataka, a potom radnja seli u 2019. godinu kad vidimo da su se svi oni različito snašli. Jedan od njih, Kwan (Ka-Tung Lam) postao je član kriminalne organizacije trijade, a ostatak starog društva prekinuo je sve kontakte s njim nakon što je još 1997. od jednog od prijatelja izvukao novca za burzovne špekulacije i ozbiljno popušio kada je stigla financijska kriza.

Prijatelj Winston tada se ubio, ostatak ekipe Kwanu to nikad nije oprostio, a vidimo ga sada kako je u ozbiljnim dugovima i kako se pokušava naći na razne načine. Posrednik je on u švercu kornjača između tajvanskog krijumčara i šefa lokalne trijade, a situacija će se u njegovom životu dodatno zakomplicirati kada skrovište u njegovom stanu pronađe Mani, sitni diler iz lopov i imigrant u Hong Kong iz neke južnoazijske zemlje poput Indije, Bangladeša ili Šri Lanke. Mani i njegov kompanjon upravo su šefu trijade za koju Kwan radi maznuli torbu punu droge, a iako bi se očekivalo da će Kwan predati lopova šefu, on će mu pružiti skrovište dok ga traže opasni kriminalci.

Kako to već ide u sličnim filmova, u početku između njih baš i neće biti povjerenja, no ubrzo će se oni i sprijateljiti, a Kwan kao da će pomažući ovom nesretniku i njegovom mlađem bratu potražiti iskupljenje za sve loše što je napravio loše prethodnih dvadesetak godina. Pokazao se "Hand Rolled Cigarette" (Kwan je jedan od onih tipova koji sam mota duhan i slaže ga u tabakeru, a to će ga na kraju dovesti u ozbiljne probleme) kao kvalitetan i zanimljiv krimić. Kao jedan od tipičnih istočnoazijskih stiliziranih neonoirovskih kriminalističkih filmova, mračnih i nasilnih koji mi je imao i pomalo štih urbanog westerna. Film je to o lojalnosti među pojedincima, ali i među društvenim skupinama i društvu koji je ujedno i zanimljiv društveni komentar o problematici imigranata iz okolnih azijskih zemalja koji su često marginalizirani i dijelom zbog toga se nerijetko odlučuju krenuti putem kriminala. 

IMDB LINK 

Primjedbe