MONSTRI. (2019,RUM) - 6,5/10


 

Čudovišta iz naziva debitantskog dugometražnog filma Mariusa Olteanua su Dana (Judith State) i Arthur (Christian Popa), supružnici između kojih je priča očito završila. Ovo "čudovišta" ne treba, jasno, shvatiti doslovno, a ovu zanimljivo strukturiranu naturalističku, nekako hladnu gotovo opservacijsku dramu Olteanu je podijelio u tri poglavlja. U prvom dijelu priču pratimo iz Danine perspektive, a u drugom iz Arthurove te  u tim dijelovima slika kao da je prepolovljena i smještena na sredinu ekrana. U trećem i završnom dijelu kada priču vidimo iz njihove zajedničke perspektive slika se proširuje na cijeli ekran, a do tada nam je donekle jasno što je to između njih puklo iako u prva dva segmenta pratimo istih 24 sata njihovih života.

Tako u početku vidimo mladu ženu koja djeluje nezadovoljno i nesretno, plače u javnom WC-u bukureštanskog željezničkog kolodvora, a potom uzima taksi i razgovara s taksistom (Alexandru Potocean). Ne želi ona ići doma, već traži taksista da je cijelu noć vozi po gradu i djeluje u tim trenucima to potpuno misteriozno. Mozaik će se početi sklapati u drugom dijelu kada vidimo prilično šokantnu Arthurovu stranu priče te saznamo što je on radio za to vrijeme. Bio je "Monstri." zanimljiva i suptilna karakterna studija koja se stilski posve uklapa u standardne modernog rumunjskog filma, a nakon nekog vremena i gledatelj se počinje pitati što ih to uopće i dalje drži zajedno.

To pitanje cijelo vrijeme zapravo si postavljaju i njih oboje, no kao da se ne usude poduzeti taj drastični korak, razići se i svatko krenuti svojim putem. Nemaju oni ni djece, tek je zajednički stan jedino što ih i dalje veže, a možda je spoznaja da im se ljudima oko sebe koji ih vide kao idealan par ne da objašnjavati, utjecala na činjenicu da nikako ne kažu sad je gotovo. Na zanimljiv način Oltreanu se poigrava kronologijom događaja i ostavlja gledatelju da pokuša posložiti kad se što dogodilo. Film je to koji obrađuje i teme pritiska okoline i kompromisa na koje mnogi pristaju prepuštajući se rutini i čineći ono što se od tebe očekuje iako to možda i nije ono što želiš. Premijerno je ova zanimljiva i neobična drama prikazana u Berlinu, a imali su "Monstri." i devet nominacija u izboru za rumunjski film godine, no jedinu je nagradu odnijela State za glavnu glumicu.

IMDB LINK 

Primjedbe