NARVIK (2022,NOR) - 7,5/10


 

Kvalitetna povijesna drama čija je radnja osmišljena po stvarnim događajima vodi nas u Norvešku na samom početku II svjetskog rata, u proljeće 1940. godine. I prije nego što je krenuo na Francusku, Hitler je odlučio osvojiti krajnji sjever Europe, a Norveška je tu bila ključna, ne samo zbog svog geografskog položaja, već i zbog činjenice da se 85 posto europske proizvodnje željeza izvozilo iz luke na sjeveru Norveške, Narvika. Ovaj gradić podjednako je bitan bio Britancima i Nijemcima, a kao što je i obično slučaj s ovakvim ratnim dramama, imamo tu i općenitu, povijesnu priču zasnovanu na stvarnim događajima, ali i osobnu priču u kojoj pratimo sudbine nekoliko pojedinaca.

Ovdje su ti pojedinci mladi vojnik Gunnar Tofte i njegova supruga Ingrid koja radi u lokalnom hotelu i prevoditeljica je Nijemcima i Englezima koji pokušavaju postići dogovor oko korištenja luke. Jasno je da su ti pregovori tek paravan za Nijemce koji će ubrzo krenuti s okupacijom, a nakon što nacisti zarobe Gunnara, Ingrid će biti prisiljena raditi za Nijemce kao prevoditeljica. Istovremeno će ona i skrivati britanskog ambasadora, a vrlo brzo će krenuti i bitka za ovaj lučki gradić u kojem će, kao što i engleski podnaslov filma "Hitler's First Defeat" sugerira, nacisti doživjeti i prvi poraz u ratu koji će potrajati još dugih pet godina.

I bio je "Narvik" dobar film, kvalitetna je to produkcija u kojoj se očigledno nije štedjelo kako bi se povijesti okolnosti prikazale što preciznije i što autentičnije. Čak ni priča nije onako tipično sladunjava i patetična što se ponekad zna dogoditi u ovakvim povijesnim ili ratnim dramama koje se tiču nekih stvarnih događaja, bez obzira što je donekle i osmišljena po uzoru na valjda najpatetičniji ratni film svih vremena, "Pearl Harbor". Gluma je također na visini zadatka, a dobra je odluka što ništa tu nije postavljeno crno - bijelo odnosno što nemamo tu onih tipičnih filmskih pozitivaca s jedne i negativaca s druge strane. Priča je to o teškim vremenima u kojima su ljudi bili prisiljeni činiti sve i svašta kako bi preživjeli i spasili svoje najbliže i uz ovaj film shvaćamo kakva se to cijena nerijetko tada morala platiti.

IMDB LINK 

Primjedbe