SHRINKING (2023,SAD) - 6,5/10


 

Dio ekipe koji je osmislio popularnu humorno - dramsko - sportsku seriju "Ted Lasso" udružio je snage s poznatim američkim glumcem Jasonom Segelom i izbacio humorno - dramsku seriju koja mi je bila prilično iritantna zbog istih razloga kao i serija o Amerikancu koji je završio kao trener engleskog nogometnog kluba. "Shrinking" je podjednako sladunjava serija, limunadica naslonjena na tradiciju američkih sit-coma iz osamdesetih i devedesetih, naravno s modernim štihom, koja pokušava biti cinična i ironična, no od početka je to tako usiljeno, natrpano svim mogućim klišejima i pomalo djetinjasto.

I dok je recimo Ricky Gervais o temi borbe s boli nakon smrti bliske osobe snimio briljatnu, istovremeno nevjerojatno ciničnu i mračnu, ali i feel-good toplu seriju "After Life", ovo je sve suprotno. Glavni junak ove serije, psihoterapeut Jimmy Laird (Segel) također se jednostavno ne može pomiriti sa smrti supruge i ne može nastaviti život. Godina dana je prošla otkako je njegova žena stradala u prometnoj nesreći, a on je i dalje u potpunom rasulu. Posve je zapustio odnos s kćeri tinejdžericom Alice (Lukita Maxwell), a kada počne kršiti profesionalne i etičke barijere sa svojim pacijentima i govoriti im ono što stvarno misli i ono što bi po njemu oni trebali učiniti, doći će do velikih promjena ne samo u njihovim životima, već i kod njega samoga.

I premda je Segel savršen izbor za ulogu dobroćudnog smotanca koji sve što radi očigledno radi pogrešno, vrlo brzo sve mi se tu počelo raspadati od tog pretjeranog moraliziranja i skrenulo u bljutavu patetiku. Za razliku od Gervaisovog Tonya Johnsona, Segelov Jimmy nije zlovoljan i ciničan, već se on trudi prema svima biti dobar. On je skoro poput Teda Lassa jedna od onih ultimativnih dobričina koji zbog svoje dobrote nerijetko i ispašta i stradava i zapravo je on lik kakvog je teško ne voljeti, no zbog konstatnog moraliziranja i nekog isforsiranog, potpuno usiljenog pozitivizma, ova me serija prilično živcirala.

I gotovo svi likovi ovdje su karakterno jako slični Jimmyu. Takav je i njegov šef Paul (Harrison Ford djeluje kao da se sasvim dobro zabavlja u ulozi namćorastog starca u početnoj fazi Parkinsonove bolesti) i njegova kolegica Gaby (Jessica Williams) također djeluju kao ljudi čiji je posao drugima dijeliti savjeti o životu dok je njihov život kaotičan i kao da donose jednu za drugom pogrešnu odluku. Tu je i Jimmyeva susjeda Liz (Christa Miller) koja je zapravo preuzela brigu o njegovoj kćeri dok je on krenuo putem autodestrukcije i samosažalijevanja čiji je muž isti onaj tip koji je glumio i susjeda u "Bračnim vodama".

Kakva bi to bila serija bez gay-prijatelja pa je tako Jimmyev najbolji prijatelj odvjetnik Brian (Michael Urie), jedan od onih klišeiziranih i feminiziranih homoseksualaca iz američkih tv serija devedesetih kao što su "Will i Grace". Sve tu vrišti od klišeja, sladunjavosti, prosipanja mudrosti i onog iritantnog patroniziranja tako da se i povremeni duhoviti momenti od toga izgube. Baš kao i "Ted Lasso", i "Shrinking" je serija koja podilazi ukusu publike i koja kao da po nekoj proračunatoj formuli pokušava izazvati emotivnu reakciju kod gledatelja, a takav pomalo proračunat i zapravo neiskren pristup mi je oduvijek išao na živce.

IMDB LINK 

Primjedbe