THE TERRITORY (2022,BRA) - 8/10


 

Prva asocijacija na Brazil i riječ "Territory" odmah mi je poznata trash metal pjesma Sepulture u kojoj braća Cavalera, Kisser i ostatak ekipe grme o tome kako svjetski lideri koriste propagandu i mržnju za izazivanje straha, potom i ratova za teritorij. Borbu za teritorij pratimo i u odličnom aktivističkom dokumentarcu koji je Amerikanac Alex Pritz snimao u Brazilu u razdoblju između 2018. i 2020. godine i koji je osvojio nagradu publike u Sundanceu, a potom je prikazan na brojnim svjetskim festivalima. Priča je to o borbi za zemlju između brazilskih urođeničkih plemena koja i dalje u amazonskim džunglama pokušavaju živjeti tradicionalnim načinom života i osvajača koji se po svaku cijenu pokušavaju dokopati njihove zemlje koja je nominalno zaštićeno područje.

I vjerojatno postoje brojna plemena koja u Brazilu imaju slične probleme, no ovdje je u središtu pažnje pleme Uru-eu-wau-wau, koje je prvi doticaj s Brazilcima imalo tek 1981. godine. Iako je područje na kojem živi ovo pleme zaštićeno još 1993. godine, vidimo da brojni doseljenici masovno krče i ruše prašumu kako bi se dokopali zemlje za ekstenzivni uzgoj stoke. Situacija će se dodatno zakomplicirati 2018. godine nakon izbora za predsjednika Brazila Jaira Bolsonara koji će potpuno zanemariti državne propise o zaštiti indijanske zemlje, a potaknuti još više drvokradica i otimača zemlje. I sveobuhvatno se Pritz bavi ovom problematikom te imamo cijelu priču s obje strane.

I sa strane urođenika koji će se organizirati i sami krenuti u zaštitu svog teritorija, ali i sa strane tih modernih kolonizatora koji žele zemlju za sebe. I djeluje to potpuno nestvarno, kao nekad na američkom divljem zapadu kada bi netko samo došao do određene lokacije, zapiknuo zastavicu i rekao ovo je sada moja zemlja. Na identičan način situacija očito funkcionira i ovdje jer brojni osiromašeni seljaci pokušavaju doći do zemlje tako što ruše i pale prašumu i na zaštićenom području grade kuće pa i sela opravdavajući se da indijancima toliko zemlje i ne treba.

Jasno da vrlo brzo tu dolazimo do srži problema, a to je da su veliki farmeri i ostali koji imaju novca već odavno zgrabili svu zemlju te je zapravo njihova taktika da šalju obične, siromašne ljude u ovakve akcije da bi potom od njih preuzimali otetu zemlju. I vidjet ćemo da se tu situacija potpuno otela kontroli jer ti otimači zemlje ne prezaju ni pred čim pa čak i ubijaju ne samo indijance, već su u opasnosti i aktivisti koji se bore za njihova prava i spas amazonske prašume. Ovaj je dokumentarac specifičan jer su dobar dio snimili i sami indijanci naoružani kamerama i dronovima za praćenje situacije na svom teritoriju koji će se pod vodstvom novog, mladog poglavice organizirati i krenuti u obranu svoje zemlje.

IMDB LINK 

Primjedbe