ALEXANDER NEVSKY (1938,SSSR) - 10/10


 

Sergei Eisenstein jedan je od najvažnijih autora iz rane povijesti filma, inovator koji se proslavio još tijekom dvadesetih u razdoblju nijemog filma. Posebno je iz tog razdoblja pamtljiva "Krstarica Potemkin", a nakon što je deset godina prošlo otkako je u Sovjetskom savezu on snimio svoj posljednji film, snimio je konačno i prvi zvučni film. "Alexander Nevsky" bio je do tada neviđeni povijesni spektakl, a film je to koji je kasnije utjecao praktički na sve koji su odlučili snimati sličnu epsku povijesnu dramu. Povijesna je to drama čija se radnja odvija u 13. stoljeću kada su tadašnju Novgorodsku republiku koja je zapravo preteča današnje Rusije s istoka napali Mongoli, a sa zapada katolički vitezovi Teutonskog reda.

Pratimo tako tu borbu Rusa protiv najezde sa zapada i slavnu bitku koju je vodio vojskovođa Aleksandar Nevski, kasniji narodni junak i svetac. Kao su-redatelj uz Eisensteina je naveden Dimitrij Vasiljev, a scenarist je bio Pjotr Pavlenko, no njihov osnovni zadatak zapravo je bio da Eisenstein ne zabrazdi u svoj poznati formalizam i da im zbog toga Staljin za kaznu svima skine glave. Zato i ne čudi što je ova epska, grandiozna povijesna drama film koji odiše patriotskim nabojem, a naravno da je tu priču o pobjedničkom duhu Staljin odlučio iskoristiti za socijalističku propagandu u osjetljivim trenucima s nacističkom Njemačkom. Bilo je to prije potpisa ugovora između Molotova i Ribetnroppa o savezništvu ove dvije diktature, a kako je riječ o filmu o ratu između Rusa i Nijemaca tijekom srednjeg vijeka, tako i "Alexander Nevsky" sadrži neke neskrivene alegorije koje reflektiraju tada aktualnu političku situaciju između dvije zemlje.

No, bez obzira što je ovaj povijesni spektakl iskorišten za političku propagandu, nesumnjivo je riječ o remek-djelu kojim je Eisenstein potvrdio da je možda i najveći filmski vizionar svog vremena. Za razliku od nijemih filmova gdje je nerijetko dosta eksperimentirao, "Alexander Nevsky" je narativno čist, jednostavno strukturiran film, a posebno se tu ističe samo finale filma odnosno velika bitka između Rusa i Teutonaca. Nešto slično nitko prije nije snimio, a fotografija i specijalni efekti koje je koristio Eisenstein bili su revolucionarni za tadašnje vrijeme. Jasno, iz današnje perspektive ta scena izgleda posve arhaično, no trebalo je krajem tridesetih imati nevjerojatnu sposobnost, znanje i inovativnost za snimanje scena u kojima je trebalo orkestrirati na tisuće statista.

Ta famozna bitka na ledu kasnije je poslužila kao model za snimanje praktički svih scena bitki u kasnijim filmovima, a inspiraciju su u njoj pronašli podjednako i Stanley Kubrick u "Spartaku" i George Lucas u "Ratovima zvijezda". Glupo bi bilo Eisensteinov povijesni spektakl uspoređivati sa žanrovski sličnim modernim filmovima, no ono što je on uspio snimiti još tijekom tridesetih, potpuno je nevjerojatno. Situacija mu je zasigurno bila tim teža jer su mu sovjetski cenzori stalno bili za vratom, a i sam Staljin navodno mu se petljao u stvaralački proces te je prema pričama tražio da se uništi snimljeni materijal koji prikazuje neslogu među Rusima.

Nije Eisenstein bio blesav i znao je da mora pristati na sve što se od njega traži, a film je to koji se pamti i po epskoj glazbi koju je skladao slavni ruski skladatelj Sergej Prokofjev. Nakon što je Staljin dao dopuštenje finalnoj verziji da krene u kina, u nešto više od četiri mjeseca u razdoblju od kraja 1938. do početka 1939. godine, "Aleksandra Nevskog" je u sovjetskim kinima pogledalo nevjerojatnih 23 milijuna ljudi. No, kad su Staljin i Hitler potpisali famozni sporazum o nenapadanju u ljeto 1939., film je povučen iz distribucije da bi se situacija promijenila dvije godine kasnije nakon njemačke invazije na Sovjetski savez. Tada je "Nevsky" ponovno postao popularan, a tijekom rata Eisenstein je uspio završiti još samo jedan film. Bio je to prvi dio još jednog povijesnog spektakla "Ivan Grozni" dok je drugim nastavkom Staljin bio nezadovoljan i prikazan je tek 1958., deset godina nakon Eisensteinove smrti, a treći nastavak filma je potpuno uništen.

IMDB LINK 

Primjedbe