MASCARADE (2022,FRA) - 7,5/10


 

Prvoklasnu glumačku ekipu u ovoj ambicioznoj i dinamičnoj humornoj krimi drami čija se radnja odvija na francuskoj Azurnoj obali okupio je Nicolas Bedos. Prosječni glumac koji se u zadnje vrijeme prometnuo u zanimljivog scenarista i režisera (Mr & Mme Adelman, La Belle Epoque) inspiraciju za "Mascerade" je pronašao u klasicima starog Hollywooda kao što su Wilderov "Sunset Blvd" ili Hitchcockov "To Catch a Thief", a što nas može očekivati, naslućujemo već u uvodnom citatu. Francuska rivijera sunčano je mjesto kao stvoreno za sumnjive tipove, a itekako sumnjive planove ima dvoje glavnih likova.

Potom upoznajemo Adriena (Pierre Niney) i trudnu Margot (Marine Vacth) kako u hotelskoj sobi razglabaju o nekim mutnim poslovima i shemama pomoću kojih će se dokopati novaca, kada se na vratima pojavljuje Simon (Francois Cluzet), izvlači pištolj i pogađa Margot. Potom selimo u sudnicu i Simon je na optuženičkoj klupi, a kroz formu iskaza svjedoka i kroz flešbekove saznajemo što je tome prethodilo. Bio je "Mascarade" jedan od onih filmova u kojima ništa nije onako kako se čini na prvu i svi tu imaju neke svoje motive i planove. Adrien je tako nekoć bio talentirani plesač čija je karijera propala nakon što je slomio nogu, a novu zanimaciju ovaj je mladić pronašao u zavođenju bogatih starijih gospođa.

I to mu očito jako dobro ide jer u vezi je on s nekadašnjom filmskom divom, ekscentričnom Marthom Duval (Isabelle Adjani), bogatom čudakinjom na tragu Norme Desmond iz "Bulevara sumraka". I ne skriva Adrien da je s njom isključivo zbog njenog novca i statusa, pretvara se on da je pisac i stalno glumi da piše svoj prvi roman, a sve će se promijeniti kada upozna prekrasnu, zavodljivu i divlju Margot. Pokazat će se da i ona preživljava zahvaljujući sličnim shemama, zavođenjem starijih tipova, a nakon što se Adrien zaljubi do ušiju, doći će na ideju kako bi mogli biti zajedno. I to punih džepova, a kao savršena meta za uplitanje u Margotinu mrežu pokazat će se 60-godošnji poduzetnik, oženjeni Simon.

I dok će se činiti da je za Adriena i Margot poigravanje s ljudskim životima najobičnija igra, ispostavit će se da su se oni ipak malo preračunali i, kao što saznajemo odmah na početku, baš i neće sve završiti prema njihovim planovima. Pa iako smo imali već dosta filmova na sličnu temu, pokazao se Bedos još jednom kao vješt režiser snimivši elegantan i misteriozan film s puno stila i iznenađenja, brzog tempa i koji itekako drži pažnju iako traje nešto više od dva sata. Osim što je dobar režiser, Bedos je također i dobar scenarist jer njegovi likovi su tu višeslojni, a ti slojevi se s vremenom polako razmotavaju i to ne samo kod glavno dvoje likova, već i kod ostatka ekipe.

Cluzet (The Intouchables, Tell No One) je također odličan kao stariji tip koji se neće uspjeti ni snaći, a već će ga posve oko malog prsta smotati mlada ljepotica. Tu je i Talijanka Laura Morante (Sinova soba) kao cinična Adrienova prijateljica, vlasnica restorana kojoj je bivši muž oteo posao i koja će oba glavna lika poučiti poslovima prijevara i shemama te će u njihovom posliću vidjeti i vlastitu priliku za osvetu. Naravno, tu je i diva francuskog filma Adjani koja je očigledno i pomalo autoironična kao nekoć velika zvijezda koja je potpuno izgubila dodir sa stvarnošću.

IMDB LINK 

Primjedbe