RENFIELD (2023,SAD) - 6,5/10


 

Teško je zamisliti danas boljeg glumca od Nicolasa Cagea za ulogu grofa Drakule u filmu koji je zapravo komedija, parodija na dobar dio tih filmova o grofu Drakuli. I prava je šteta što je Cageov Drakula u zapravo sporedni lik, a što je Chris McKay (Lego Movie, The Tomorrow War) od "Renfielda" napravio pretjeranu, karikiranu pulpovsku akciju u kojoj krv doslovno teče u potocima, a ljudski ekstremiteti se drobe i raznose kao na tekućoj vrpci. Naslovni Renfiled (Nicholas Hoult) je zapravo pomoćnik grofa Drakule kojem je dosta nezdrave veze s gospodarom kojem je posvetio čitav život.

Nažalost, nakon odličnog uvoda u kojem u stilu filmova o Drakuli s Belom Lugosijem doznajemo pozadinu i povijest odnosa između gospodara i sluge, sve tu ide kvragu. Nije to ni klasični horor, ni komedija, ni akcija, već bizarni miks svega toga jer pokušava se tu dijelom ići tragom uspješne komedije "What We Do in the Shadows" koja se sljubljuje s onim najgorim akcijskim, eksploatacijskim filmova, a Renfield je tu akcijski junak na tragu Chucka Norrisa. Baš kao i grof Drakula, tako i on tu ima posebne moći i snagu do kojih dolazi nakon što se nahrani kukcima, a priča se odvija u New Orleansu gdje su se Renfield i Drakula sklonili nakon posljednjeg susreta s ubojicama vampira.

Dok Drakula pokušava povratiti moć i snagu, Renfield se pokušava emancipirati i krenuo je on na sastanke osoba koje se nalaze u nezdravim vezama. To okruženje mu nudi win-win situaciju jer dok se on sam pokušava iščupati iz jedne takve veze sa svojim krvožednim šefom, usput za njega pronalazi i žrtve. No, igrom slučaja jedne od tih žrtava bit će kriminalci koji su ukrali drogu tamošnjoj kriminalnoj organizaciji koja pod kontrolom drži cijeli grad. I taj akcijski-krimi dio je parodija i to pulpovska gotovo na tragu "Maske" s Jimom Carreyem začinjena šokantnim, grafičkim nasiljem gotovo na razini crtanih filmova tako da je teško "Renfielda" opisati kao horor.

I Cage je zaista urnebesan dok svoj novošamanski stil glume izvodi u valjda najblesavijem prikazu Grofa Drakule viđenom na filmu, pravoj karikaturi tog lika koji je sada uz to i opsesivni manijak koji želi zagospodariti svijetom. Partnere u tome će potražiti u već spomenutoj kriminalnoj organizaciji i njenom šefu Lobu (Ben Schwartz) dok će se Renfield i policajka Rebecca (Awkwafina) naći na suprotnoj strani. Film je to koji igra na onaj deadpanovski humor koji češće ne funkcionira, nego što funkcionira i na bizarne situacije u kojima svi ono što je očigledno nenormalno doživljavaju kao nešto posve normalno. Očekivao sam od "Renfielda" drukčiji film, ne ovakvu krvavu i brutalnu akciju, no bilo bi nepošteno reći da ova ludorija nije bila i dijelom zabavna.

IMDB LINK 

Primjedbe